Kıbrıs'taki İngiliz üssünde 114 mülteci isyan ederek çadır yaktı

Kıbrıs'ta bulunan İngiliz Üssü Dikelya'daki kampa yerleştirilen 114 mülteci, insanlık dışı şartları protesto etmek için çadırları ateşe verdi. Bir mültecinin kendini öldürmeye çalıştığı ve birkaç çadırın ateşe verildiği isyanda bazı mülteciler yaralandı.

Kıbrıs açıklarında karaya oturan tekneden kurtarılan ve ilk olarak Ağrotur'a oradan da Dikelya'da bir kampa taşınan 114 Suriyeli ve Filistinli mülteci kamptaki kötü koşullara isyan etti. "Hayvan değil, insanız" diyen mültecilerden biri kendini öldürmeye çalıştı. Mülteciler, basının içeri alınmadığını ve kötü şartlara mahkum edildiklerini adeta dünyadan gizlendikleri ifade ederek kampta daha fazla kalmak istemediklerini belirttiler. 12 yaşındaki bir kız çocuğu, "Bu çadırlarda daha fazla yaşayamayız. Hava soğudu, üşüyoruz. Burada okul yok, hiçbir şey yok. Ayakkabımız bile yok." diyerek kampın içinde bulunduğu kötü koşullarda artık yaşamak istemediğini söyledi.

İngiliz Üsleri yetkilisi bir sözcü ise "Bu havada üşümelerine inanmak çok güç. Gönüllülerden toplanan yardımları kendilerine ulaştırdık. Günde 3 öğün yemekleri var. Duşları tuvaletleri ve çadırlarının da koşulları iyi." diyerek, üs yönetimini savundu.

İngiliz Savunma Bakanlığı Sözcüsü de "Yaşadıkları yerde yemeğe ve özel ihtiyaçlarına erişimleri var. Ayrıca Birleşmiş Milletler yetkilileri ile de iletişim halindeler. BM personeli kampın ihtiyaçlarını ve standartlarını gözlem altında tutuyor." ifadelerini kullandı. Sözcü, "Sorunun çözümü için Kıbrıs otoriteleri ile iletişime geçtik. Mümkün olduğu kadar kısa bir zamanda çözmeyi amaçlıyoruz." dedi. İngiltere'nin mültecilere açacak kapısı olmadığını söyleyen sözcü, mültecilere ne olacağına ilişkin kararın Kıbrıs otoriteleri ile birlikte verileceğini belirtti.

"SORUMLULUK ÜS YÖNETİMİNDE"

Kıbrıs'ta üsleri bulunan ve buraları kendi toprakları sayan İngiltere ile Kıbrıs yetkilileri arasında buradaki mültecilerin sorumluluğunun kime ait olduğuna konusunda bir karışıklık yaşanıyor. 2 hafta önce İngiliz toprağı sayılan Ağrotur'a çıkan mültecilerin varışından birkaç sonra, sorumluluğun Kıbrıs makamlarında olduğunu söyleyen üs yönetimi 2003 yılında yapılan ikili anlaşmayı gerekçe gösteriyor. İngiltere'nin bu iddiasına karşı çıkan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise anlaşmanın sorumluluğu İngiliz yönetimine verdiğini söylüyor.

Öte yandan Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı Müdürü Omiros Mavrommatis ise mülteci krizine ilişkin, "Kıbrıs her ne kadar sorumluluğu olmasa dahi, sığınmacıların evi olacaktır." ifadelerini kullanmıştı. CİHAN
03 Kasım 2015 18:18
DİĞER HABERLER