Kırsal kesimdeki gençler için çobanlık kursu düzenlendi

MANİSA (CİHAN)- Manisa'da kırsal kesimde yaşayan gençlere iş imkânı sağlamak ve meslek sahibi yapmak amacıyla çobanlık kursu düzenlendi. Veteriner hekimler tarafından verilecek kurs, 15 gün sürecek. Manisa'da ilk kez düzenlenen ve 50 kişinin katıldığı kursun sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR), Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nin birlikte yürüttüğü "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında düzenlenen kursun tanıtımı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Burada konuşan İŞKUR İl Müdürü Salim Eroğlu, proje kapsamında kursa katılan 50 kursiyere, 75 bin TL ödenek gönderildiğini söyledi. Kursun teorik bölümünün Yunusemre Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda, uygulama eğitimininse Dülger Çiftliği Halıtlı Mahallesi'nde yapılacağını aktaran Eroğlu, "Birinci grup 20 kursiyer olup toplam 50 kursiyer olarak planlanmıştır. Eğitimin toplam süresi, 15 gün 120 saattir. Kursiyerlerin zaruri giderleri ve Genel Sağlık Sigortası primleri, İŞKUR Müdürlüğümüz tarafından karşılanacak. Bir kursiyere 25 TL olmak üzere toplam birinci bölüm olmak üzere 7 bin 500 TL ve sigorta primiyle birlikte toplam 10 bin TL harcama yapılacak. Kurs sonunda kursiyerlere MEB onaylı sertifika verilecek. İkinci grup kasım ayında başlayacak. Amaç, ziraat ve hayvancılık alanında bulunan aile, kadın ve genç kursiyerlerin eğitilerek bilinçlendirilmesi ve meslek edinmelerine yardımcı olmaktır. Burada amaç, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık sektöründe yapılacak çoban eğitimleriyle kırsalda yaşayan işsiz gençlere yeni bir iş kapısı açmak ve bir meslek edinmelerini sağlamaktır." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de şunları söyledi: "Sürü Yöneticisi Elemanı projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir protokol çerçevesinde, ilgili il müdürlükleriyle yapılmaya başlanmıştır. Bu protokol çerçevesinde, aktif işgücü programları işbirliğiyle müdürlüğümüzde bu kurs başlamıştır. Bu kursta kursiyerlerimiz, 15 günlük süreyle 120 saat eğitim alarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, bakım ve beslenmesi, yaşam ortamına dahil her şeyle ilgili kurs alacaklar. İl müdürlüğü olarak da hayvancılığın gelişmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve kanatlı hayvanlara ilimizde çok önem vermekteyiz. İlimizde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde ilk sıralardayız. İlimiz hindi yetiştiriciliğinde Türkiye'de birinci, yumurta üretiminde ikinci, beyaz et üretiminde ise üçüncü sırada bulunmaktadır."

Her yerde sürü yöneticisine ihtiyaç olduğunu dile getiren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, "Sürü yöneticisinin sorumlu olduğu sürü, 24 saat 7 gün canlı, ara vermeden, tatili olmayan bir iş. Dolayısıyla gerçekten kendine göre zorlukları olan bir iş. Biz buna eskiden çobanlık diyorduk. Şimdi çoban, sürüyü kırda gezdiren kişi oluyor. Sürünün her türlü ihtiyacını düşünen, gözeten de sürü yöneticisi oluyor. Büyük bir küçükbaş hayvan yetiştirme kapasitemiz var. Bu kapasiteyi doldurmakta en büyük sıkıntımız, sürü yöneticisi bulamamaktır." dedi. CİHAN
09 Mart 2015 14:08
DİĞER HABERLER