Kızılırmak'ın gerdanlığı Şahruh doğal bir terapi merkezi gibi

Kızılırmak'ın gerdanlığı Şahruh doğal bir terapi merkezi gibi
Kayseri'de Kızılırmak üzerinde bulunan 530 yıllık tarihe sahip Şahruh Köprüsü civarı, su, kuş ve rüzgar terapisiyle ziyaretçilerini dinlendiriyor. İlkbahar yağmurlarıyla su seviyesinin biraz daha yükseldiği Şahruh, stres atmak, kafa dinlemek ve spor yapmak isteyenler için birebir.

Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, hazırlanan projenin kısmen tamamlandığına dikkat çekti. Başkan, bu proje ile hem tarihi köprünün tanıtıldığını hem de insanların çağın hastalıkları stres, sinir, obezite, şişmanlık gibi konulardan uzaklaşmak için yürüyüş parkurları, köprü üzeri ve yanındaki iskelelerde oltayla balık tutabildiğini, böylece kendilerini stresten uzaklaştırabildiklerini söyledi.

ŞAHRUK KÖPRÜSÜ'NÜN TARİHİ

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Mahallesi girişi, Kızılırmak üzerinde bulunan yöredeki tek geçit. Kayseri'nin kuzeyinde, şehre 80 kilometre uzaklıkta, Orta Anadolu'nun göç yolu üzerinde bulunuyor. 1480 yılında inşa edildi. 144,5 metre uzunluk, 5,6 metre genişlik, 11 metre yüksekliğe sahip, 8 kemerli. Muntazam kesme taşlardan yapılı. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerlere sahip. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olduğu için günümüzde de kullanılıyor.

Türkiye'deki taş köprülerin en sağlamı, en görkemlisi ve büyüklükte üçüncüsü. Adını, Dulkadir Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bey'in oğlu Şahruh Bey'den alır. Köprü, Karaözü ve çevre yerleşim yerleri açısından çok önemli. Uzun yıllar çevresinde faaliyet gösteren kum ocaklarından zaman içinde yıkılma tehlikesi geçirdi.

Eski köprü, Şahruh Köprüsü'nün Sivas'a doğru yaklaşık 500 metre yukarısında yer alıyor. Şu an yıkık olan eski köprüye ait olan köprü ayağı hala ayakta. Eski köprünün Bizanslılar tarafından üstü ahşap, altı taş ile yapılmış olduğu ve eskiden göç yolunun oradan geçtiği düşünülüyor.
Cihan CİHAN
08 Nisan 2016 10:10
DİĞER HABERLER