Koalisyon hükümeti için son toplantı pazartesi günü

AK Parti ve CHP heyetleri arasındaki koalisyon görüşmelerinde 3 toplantı daha yapılacağı, heyetlerin pazartesi günü son kez toplanacağı bildirildi.

Koalisyon hükümeti kurma çalışmaları kapsamında AK Parti ve CHP heyetleri, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde ikinci defa bir araya geldi. Toplantı 7 saat sürdü.

Toplantıya AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti milletvekilleri Osman Can, Taha Özhan ve Mücahit Arslan katıldı.

Heyetin CHP'li isimleri ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ile Genel Başkan yardımcıları Faik Öztrak, Selin Sayek Böke ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yer aldı.

"ORTAKLAŞMAYAN KONULAR VAR"

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, pazartesi büyük ihtimal bütün başlıkların ele alınmış olacağını ve genel başkanlara rapor olarak bunların sunulacağını açıkladı. Bugünkü toplantıda ele alınan başlıkların "Temel Özgürlükler, Anayasa, yargı sistemi, hukuk sistemi, temel özgürlükler" olduğunu dile getiren Koç, bu kapsamda her konunun alt başlıklarıyla birlikte gündeme getirildiğini ifade etti. "Doğal olarak ortaklaşan ve ortaklaşmayan konular var." diyen Koç, 3 toplantı daha yapılacağını belirtti.

Gün aşırı toplantı yapılmasıyla ilgili ise Koç, görüşülecek konulara ilişkin altyapı çalışmaları yapılması gerektiğini ve kendilerinin de bu konulara hazırlandıklarını kaydetti. Perşembe günü aynı saatte kalınan yerden toplantılara devam edileceğini anlatan Koç, "Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında partinin verdiği yetki çerçevesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin görüşleriyle mutabık kalınabilecek tüm hususlar ele alınıyor." diye konuştu.

AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise bugünkü toplantıda 'uzlaşma ve çatışma noktaları'yla ilgili kapsamlı olarak bir değerlendirme yaptıklarını ifade etti. Yeni Anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesini görüştüklerini belirten Çelik, bunun altında özgürlükler konusu, Siyasi Partiler Kanunu, seçim sistemine kadar geniş bir tartışma yaptıklarını ifade etti. Kuvvetler ayrılığı konusunda geniş bir tartışma yaptıklarını vurgulayan Çelik, karşılıklı olarak yeni anayasa başta olmak üzere bu konulara nasıl bakıldığını ifade ettiklerini söyledi.

Günaşırı toplantıları kapsamında en son toplantıyı pazartesi günü yapacaklarını ve bu konuları eriteceklerini dile getiren Çelik, "Pazartesi son toplantıya ihtiyacımız olacak. Gündemimiz bitmiş olacak. Bizim açımızdan verimli toplantı oldu. Bugün ele aldığımız bütün başlıkları tartıştık. Herkes birbirinin pozisyonunu görmüş oldu." şeklinde konuştu.

"SEÇİM BARAJINA LİDERLER KARAR VERECEK"

Seçim barajı konusunda Çelik, baraj konusuyla ilgili yapılan görüşmede bir rakam telafuz edilmediğine dikkat çekti. Bu komisyonun Siyasi Partiler Kanunu'ndan Seçim Kanunu'na kadar bir konuda değerlendirme yapıldığını ama rakam olarak 'şunun üzerinde anlaştık' demediklerini anlatan Çelik, o konunun genel başkanların yapacağı görüşmede belli olacağını söyledi. "Rakam olarak o kısmını karara bağlamıyoruz." diyen Çelik, daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilen 60 maddenin geçirilebileceğinin ifade edildiğini ama bunun geçici bir çözüm olduğunu vurguladı. Esas meselesenin yeni anayasa olduğunun altını çizen Çelik, bunun alt başlıkları bulunduğunu kaydetti.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ?"

Bugün ciddi bir çalışma yapıldığını dile getiren Çelik, başkanlık sistemiyle ilgili bir soruya ise 7 Haziran tablo içinde başkanlık sistemine bakmak gerektiğine dikkat çekti. "Şu an sistem meselesinden ziyade kuvvetler ayrılığı meselesine bakılması gerekiyor." diyen Çelik, "Reel politik durumla karşı karşıyayız. Bir koalisyon için görüşme yapıyoruz. Siyasi pratikler açısından ortak noktaları nasıl buluruz, onu çalışıyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
28 Temmuz 2015 20:29
DİĞER HABERLER