Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yabancılara konut satışlarında düşüş yaşanmasının nedenini Türkiye'nin yüzünü Avrupa ülkelerinden Arap dünyasına dönmesine bağladı. Madenli, "Yabancı ülkelerden ev alan yatırımcılar, o ülkenin siyasal ve ekonomik yapısına bakarlar. Ev aldıkları yerde 'huzur içinde yaşayabilir miyim?' bunu düşünürler. Dolayısıyla Türkiye'de ekonomi ve siyasetin kötüye doğru gitmesi yatımı durdurdu. Bir çok yerli yatırımcı da frene bastı." dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yabancılara yapılan konut satışlarındaki rakamları açıkladı. En çok satış yapılan ilk 10 içinde Akdeniz ve Ege sahil kentlerinde düşüş yaşanırken, Mersin'de bu sayı 569'dan 538'e geriledi. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, satışlarda yaşanan düşüşün nedenlerini anlattı. Türkiye'de yabancılara konut satışlarında ağırlıklı ülkenin geçen yıllarda Rusya olduğuna işaret eden Madenli, ekonomik ve siyasi istikrardaki belirsizliğin yatırımcıyı etkilediğini belirterek, şunları söyledi: "Suriyeliler Türkiye'den konut almaya başladı. Suriyelilerin Türkiye'ye yoğun şekilde gelmesi. Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye ile Rusya ile arasında çıkan gerginlik gibi nedenlerden dolayı siyasi istikrarın kaybolması sonucu yabancı yatırımcılar azaldı. Yabancı ülkelerden ev alan yatırımcılar, özellikle o ülkenin siyasal ve ekonomik yapısına bakarlar. Ev aldıkları yerde 'huzur içinde yaşayabilir miyim?' bunu düşünürler. Dolayısıyla Türkiye'de ekonomik ve siyasi gidişatın kötüye doğru gitmesi yatımı durdurdu. Bir çok yerli yatırımcı da frene bastı. 'Ülkenin siyasi geleceği ne olacak' diye bir korku başladı. Yabancıların bakış açısı değişince alımlar da yavaşladı."
EKONOMİYİ CANLANDIRIYOR
Madenli, yabancıların Türkiye'den taşınmaz almasının ülke ekonomisine katkılarını şöyle anlattı: "Yabancılara konut satışındaki rakamların değişmesinde birinci neden, ekonomi ve siyasetin kötüye gitmesi. İkinci Arap ülkelerin vatandaşlarının çok sayıda kente yerleşmesi. Orada kültürü paramparça etti. Yabancıların Türkiye'den konut alması ekonomiye de canlılık sağlıyor. En önemlisi insanların malının değeri artıyor. Aldığımız para bizim ülkemizde kalıyor. Turizmi canlandırıyor. 1 ay ya da 15 gün kullandığı yazlığına aidat ödüyor. İç ekonomiye bir canlılık kazandırıyor."
ZENGİN YATIRIMCIYI KAÇIRDIK
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının geldikleri kentlerin kültürlerini de etkilediğine dikkat çeken Madenli, "Türkiye, yüzünü Avrupa ülkelerinden Arap ülkelerine çevirdi. Arap ülkelerinden zengin sadece Kuveyt ve Dubai'den geliyor. Onun dışında savaştan kaçanlar, Türkiye'ye gelerek esnaf oluyor. Vergisini vermiyor, vergi veren esnafı da olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN