Kozan Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ile Tarihi Kozan Kalesi ve eteğindeki mesire alanında bulunan kızılçam ağaçlarında görülen Akdeniz çam kabuğu hastalığına karşı mücadele çalışması başlatıldı.
Belediye ve Orman İşletme Müdürlüğünün başlattığı ortak çalışma kapsamında, farklı orman kümelerinde olduğu gibi kale ve eteğindeki bazı çam ağaçlarında da görülen Akdeniz çam kabuğu hastalığından (Ortahatomicus Erasus) yörenin olumsuz etkilenmemesi için biyoteknik mücadele yapılıyor.
Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesindeki kızılçam ve sedir ağaçlarında özellikle Şubat ve Aralık aylarında etkili olan hastalıkla mücadele kapsamında Kozan Belediyesinin başvurusu üzerine çalışma başlatıldığını ve teknik destek verildiğini belirttiler.
Ağacın kurumasına sebep olan hastalığın araştırıldığını ve hastalığın etkili olduğu 40 ağacın yapılan tespit sonrası kesilerek orman kümesinden ayrıştırıldığını ifade eden Orman İşletmesi yetkilileri, mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin değerlendirildiğini, hastalığın görüldüğü yerlere ayrıca radyatör tipli feromon tuzakları kurulduğunu ifade ettiler.
Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Şenöz, doğanın korunmasını önemsediklerini, birçok ormanlık alanda yaygın olarak görülen hastalıkla mücadele için belediye olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Şenöz, Kozan Kalesi dışında, çam ağacı kümeleri içinde bulunan belediyenin diğer işletmeleri Kent Müzesi, Arıkan Konağı, Sodes Düşler Alemi, Dağılcak gibi tesisler çevresinde de hastalığa karşı önlem aldıklarını dile getirerek Kozan Orman İşletmesine destekleri için teşekkür etti. CİHAN