İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK bağlantılı sınav çetesiyle ilgili iddianameyi kabul etti.
- KCK bağlantılı sınav çetesiyle ilgili iddianame kabul edildi.
- 1999’dan beri sınavlara, 155 kez gerçek adayların yerine para karşılığı ‘joker’ denilen kişileri sokarak müdahale edilmiş
- Sınav çetesinin terör örgütü bağlantıları da ortaya çıktı.
- Operasyon, ÖSS ve KPSS’de iki kez jokerlik yaptıktan sonra pişman olan öğrencinin ihbarıyla başladı
İddianameye göre, Mehmet Kenan Öztürk’ün elebaşısı olduğu örgüt 1999’dan beri, ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara, 155 kez gerçek adayların yerine para karşılığı ‘joker’ denilen kişileri sokarak müdahale etti. Öztürk hakkında örgüt liderliği, 50 ayrı sahtecilik, ÖSYM Kanunu’na muhalefet gibi suçlardan 396,5 yıl hapis istendi. İddianamede adı geçen 60 sanıktan 23’ünün, örgüt üyeliği suçundan kaydının bulunduğu da öğrenildi.
Zaman'ın haberine
göre, KCK bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon,
ÖSS ve KPSS’de iki kez jokerlik yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla başladı. Gizli tanık da olan öğrenci, kredi kartı borçları sebebiyle sıkıntı yaşadığı dönemde bunu bilen bir arkadaşının,
‘başkasının yerine ÖSS’ye girerek karşılığında para alabileceği’ teklifinde bulunduğunu anlattı. İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri,
7 Temmuz 2012 günü KPSS sırasında İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara’da düğmeye bastı. İlk operasyonda 34 kişi, Kasım 2012’de düzenlenen ikinci dalgada ise 9’u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alındı. İlk operasyonda 17 joker, sınavdayken suçüstü yakalandı. 22’si tutuklu 60 sanık hakkında, Savcı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan iddianame, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mehmet Kenan Öztürk liderliğindeki örgütün 1999 yılından bu yana sahte belgelerle sınavlara joker tabir edilen kişileri soktuğu ve bu yolla 155 usulsüz olayın tespit edildiği belirtildi. Öztürk hakkında örgüt liderliği, 50 ayrı sahtecilik, suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit gibi suçlardan 396,5 yıl hapis cezası istendi.
JOKERLERE 2 İLA 5 BİN TL ÖDEME: Sahte kimliklerle başkasının yerine sınava giren jokerlere örgütün 2-5 bin TL ödeme yaptığı, ÖSS ya da KPSS gibi sınavları kazandırdığı kişilerden de 20-30 bin TL arasında para aldığı tespit edildi. Joker olduğu belirlenen şüphelilerden Yunus Atabay’ın kredi kartı borçları sebebiyle 5 bin TL’ye sınava girmeyi kabul ettiği, diğer şüpheli İbrahim Halil Demir’in ise tehdit üzerine 2011 yılı KPSS’ye girmeyi kabul ettiği iddianamede yer aldı.
ÇETE ELEBAŞINA AİT 40 TAPU ÇIKTI: Çete elebaşı Mehmet Kenan Öztürk’ün dudak uçaklatan mal varlığı da iddianameye yansıdı. Beş bankada bulunan hesapları incelenen Öztürk’e 2006-2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından 1 milyon 523 bin TL yatırıldığı, bu hesaplardan 1 milyon 418 bin TL’nin çekildiği belirlendi. Öztürk’ün hesaplarına yatan paraların, ‘joker’ diye adlandırılan terör örgütü sempatizanları aracılığıyla toplandığı tespit edildi. Herhangi bir iş yapmayan ve vergi mükellefi olmayan çete elebaşının, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 40 adet gayrimenkul kaydı bulunduğu da belirlendi.
SANIKLARIN 23’Ü PKK ÜYESİ: Sınav çetesinin terör örgütü bağlantıları da ortaya çıktı. 60 sanıktan 23’ünün terör örgütüne yardım ve yataklık, örgüt üyeliği gibi suçlardan kaydının bulunduğu öğrenildi. Örgütün terör örgütüyle bağlantısı ise iddianamenin ‘Netice’ başlıklı bölümünde şöyle yer aldı: “Şüphelilerin örgüt sempatizanı olan kişileri yönlendirerek sınavlarda yerlerine örgüt Joker’lerini kullanmak vasıtasıyla şahısları üniversitelere ve kamu kurumlarına yerleştirmeye çalıştıkları, bu suretle dolaylı da olsa PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması olan DYGM’nin üniversitelerdeki nüfuzunun artmasına katkı sağlandığı değerlendirilmiştir.”