KPSS kumpasında sıcak gelişme

KPSS kumpasında sıcak gelişme
2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya iddiasıyla yapılan operasyonda adliyeye sevk edilen 67 kişiden 7’si serbest bırakıldı, 62 kişi ise mahkemeye sevk edildi.

Gözaltına alınan 67 kişi sabah saatlerinde adliye sevk edilmişti. Soruşturma savcısı Yücel Erkman’ın gözaltına alınanların emniyetteki ifadeleri üzerinden dosyayı incelediği ve tekrar ifade almayacağı öğrenildi. İfadeleri inceleyen savcı 7 kişiyi serbest bıraktı, 62 kişiyi ise mahkemeye sevk etti.


AVUKATLARDAN AÇIKLAMA: BAŞSAVCILIK SUÇ İŞLİYOR 


2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya iddiasıyla yapılan operasyon nedeni ile gözaltına alınanların avukatları basın açıklaması yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamada müvekkillerinin peşinen suçlu ilan edildiğini belirten avukat Hasan Basri Aksoy, "Hukuksuzlukların yaşandığı bu süreç nedeniyle de bizler müvekkillerimiz adına Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, soruşturma savcısı, bilirkişiler ve sorumlu tüm diğer kamu görevlileri hakkında suç duyurusu, idari şikayet, şahsi tazminat davası dahil olmak üzere tüm yasal haklarımızı kullanacağız." dedi.


Avukatlar Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. avukatlar adına açıklamayı okuyan Aksoy, "Anayasa'nın 38. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. ve Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nin 48. Maddesinde düzenlenen 'suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz' ilkesi, lekelenmeme hakkı ve adil yargılanma ilkeleri hiçe sayılarak bir soruşturma yürütülmektedir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 'soruşturmanın gizliliği ve basının bilgilendirilmesi' konulu genelgesinde cumhuriyet savcılıkları tarafından yapılacak basın açıklamalarında gözaltına alınan kişilerin uçlu ilan edilmesi yasaklanmış, şüphelilerin lekelenmeme hakkına riayet edilmesi gerektiğini düzenlenmiştir. Tüm bunlara rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve cumhuriyet savcısı müvekkillerimizi peşinen suçlu ilan eden basın açıklamaları yapmaktadırlar. Soruşturma aşaması sanki kesinleşmiş mahkeme kararı gibi açıklanmaktadır." ifadelerini kullandı.


"5 YILDIR BEKLEYEN OPERASYON"


İptal edilmiş bir sınavla ilgili yürütülen operasyondan bir hafta önce, KPSS işini terör örgütlerine bağlayabilmek için adliyede bir dizi görevden alma başladığını aktaran Aksoy, "Gözaltı ve tutuklama kararı verebilecek mahkeme heyeti arayışına girilmiş bu çerçevede Ankara 1, 2 ve 3. Sulh Ceza Hakimliklerinde görevden almalar yapılmış yeni heyetler oluşturulmuştur. Bu aşamada 5 yıldır bekleyen operasyon için harekete geçilmiş ve başsavcılık tarafından müvekkillerimiz peşinen suçlu ilan edilmiştir." şeklinde konuştu.


"SANA UÇURTMAYI VURMASINLAR FİLMİNİ YAŞATIRIZ"


Başsavcılık makamı tarafından yapılan açıklamasının polislere de sirayet ettiğini dile getiren Aksoy şöyle devam etti: 10 yılını eğitime adamış hamile bir öğretmen emniyetteki sorgusunda 'Sana Uçurtmayı Vurmasınlar filmini yaşatırız' şeklinde tehdit edilmiştir. Sabık İçişleri Bakanı'nın 'bu anayasayı tanımıyoruz' anlayışı devletin tüm erklerine sirayet etmiştir. İptal edilen bir sınavla ilgili müvekkillerimiz hakkında deliller şunlardır: matematik öğretmenin tüm matematik sorularını doğru yapması, karı-koca aynı adresi irtibat olarak göstermesi, evinin yanındaki baz istasyonundan sinyal vermesi, iş arkadaşları ile telefon görüşmesi yapması, aynı işyerinde çalışanların iş adresi irtibat olarak göstermesidir. Üniversiteye giriş sınavlarında Türkiye derecesi yapan ve ODTÜ, Boğaziçi gibi Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden mezun olan kişiler, KPSS'de iyi puan aldıkları için gözaltına alınmış. Aklın sınırları zorlanmaktadır. Başarı suç sayılmaktadır."


"TÜM YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ"


2010 yılında yapılan ve sonra iptal edilen KPSS'de 100 ve üzeri net yapan herkesin şüpheli olabileceğini ve gözaltına alınabileceğini kaydeden Aksoy ifadelerini şöyle tamamladı: "Hukukçu olarak tavsiyemiz bu sınava giren herkesin savcılığa gidip ifade vermesidir. Aksi halde kapılarını sabah sütçü yerine polis çalacaktır. Sorularını aldığını itiraf eden Baki Saçı adli şüpheli serbest, sorularını aldıkları yönünde hiçbir somut delil bulunmayan müvekkiller maalesef gözaltındadır. Aynı durumda bulunan 3 bin 227 kişiden bin 792'si masun bin 435 kişi suçlu ilan edilmiştir. Müvekkillerimiz, 2010 ve sonrasındaki KPSS'ler kıyaslandığında başarı sıralamasının sürekli arttığı görülmüş olmasına rağmen, sadece sınavda yapılan net üzerinden algı oluşturmaya çalışması bu soruşturmanın ne kadar kötü niyetli yapıldığının açık ifadesidir. Hukuksuzlukların yaşandığı bu süreç nedeniyle de bizler müvekkillerimiz adına Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, soruşturma savcısı, bilirkişiler ve sorumlu tüm diğer kamu görevlileri hakkında suç duyurusu, idari şikayet, şahsi tazminat davası dahil olmak üzere tüm yasal haklarımızı kullanacağız."

26 Mart 2015 15:59
DİĞER HABERLER