Güneydoğu'nun ilk Kürtçe ilkokulları bugün yapılan açılış töreniyle eğitime başladı.
Yaşları 4 ile 6 arası değişen çocuklar, üzerinde Dıbıstana Seretayî ya Ferzad Kemanger (Ferzad Kemanger İlk Okulu) yazılı turuncu renkli üniforma giydi.
Güneydoğu'da Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen'in desteğiyle üç ilde kurulan Kürtçe ilkokullar eğitime başladı. Pilot olarak seçilen Diyarbakır'ın Bağlar, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde kurulan okullarla ilgili kaymakamlıklar, 'yasal olmadığı' gerekçesiyle uyarıda bulunmuştu. Diyarbakır'daki okul Eğitim-Sen, Kürdi-Der ve DTK üyelerinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşten sonra yapıldı. Kayapınar ilçesindeki Cîgerxwîn Kültür Merkezi önünden başlayan yürüyüş önce Bağlar Kaymakamlığı'na, buradan da Barış Caddesi üzerinde bulunan Kürtçe okula devam etti.
Bağlar Kaymakamlığı önünde açıklama yapan Kürdi-Der Başkanı Sabahattin Gültekin, halkların ve ulusların kimliğinin dil olduğunu belirterek, "Dilin yasaklanması halkların varlığının yok sayılmasıdır. Başka bir deyişle katliamdır. Bu katliam yaklaşık 100 yıldır devam ediyor." dedi.
Gültekin, üç pilot ilçede açılan okullara halkın çocuklarını göndermesi için çağrıda bulundu. Burada yapılan basın açıklamasından sonra yürüyüş tekrar başladı ve Kürtçe okul binası önüne kadar sürdü. Yürüyüş sırasında anadille ilgili sloganlar atıldı. Kalabalık grup, okul bahçesine geldikten sonra açılış töreni düzenledi. Okulun açılışını, önce BDP'li yönecilerin yapacağı belirtildi ancak bundan vazgeçildi. Açılışı Kürtçe okulun üniformasını giyen öğrenciler yaptı. Öğrenciler, açılış kurdelesini kestikten sonra sınıflara geçti. Sınıflarda öğrencilerini karşılayan Kürtçe öğretmenler ilk ders olarak 'hevnasîn' (tanışma) konusunu tahtaya yazdı.
Çocuğunu Kürtçe okula gönderen vatandaşlardan Mustafa Akbulut, evladının anadilinde eğitim alacak olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. 9 çocuğu olduğunu, 4'ünün üniversite mezunu olduğunu anlatan Akbulut, "Bir çocuğum üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü okudu. Diğerleri de Türkçe okudu. Bu çocuğum ise Kürtçe anadilinde okusun. Anadilde eğitim ile ülke bölünmez." dedi. Kürtçe okulun öğrencilerinden Gırav Akbulut ise Türkçe bildiğini anacak anadilde eğitim görmek için okula devam edeceğini dile getirdi.