'Kurum ve kuruluşlar istatistiki bilgi üretmeli, verilerini de paylaşmalıdır'

Mülkiye Başmüfettişi Doç. Dr. Ergüder Can, bölgesel kalkınmada istatistiğin önemine dikkat çekerek, kalkınma ajanslarının bu konuda çok önemli bir araç olduğunu söyledi. Can, "Katkıların etki analizlerinin yapılması, büyük önem taşımaktadır. Kuzey Avrupa ülkelerinde istatistik kullanımı oldukça yüksektir. Onlar, 1960'larda idari kayıt sistemlerini kurmuş. Bizde 2007'de kuruldu. Arada 50 yıl fark var. Türkiye'deki kurum ve kuruluşlar istatistiki bilgi üretmeli, verilerini de paylaşmalıdır. Kurum ve kuruluşlardaki diğer sıkıntımız, kullanılır haldeki verilerin kıskanılmadan paylaşılmasının gerekliliğidir." dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İzmir Valiliği ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından, Dünya İstatistik Günü dolayısıyla, "Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam" paneli düzenlendi. İKÇÜ'nün evsahipliğindeki paneli İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, TÜİK İzmir Bölge Müdürü Ökkeş Kulakoğlu, Mülkiye Başmüfettişi Can, İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, Ege Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Köksoy ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci takip etti.

'KARAR ALICILAR İSTATİSTİKİ BİLGİDEN FAYDALANMALIDIR'

Vali Yardımcısı Özdemir, yaptığı konuşmada. yaşamda bilgiye yer açıldığında ve problemler bilgiye dayalı çözüldüğünde, bilgi toplumu olma adına önemli bir adım atılacağını söyledi. Özdemir, "İstatistik, teknik bir disiplinken günümüzde bilim dalı olarak yerini almıştır. Akademik araştırmalarda ve diğer bilim dallarının gelişmesinde de istatistik bilimi büyük önem taşımaktadır. İstatistik bilimindeki gelişmelerle istatistik, evrensel bir konuşma dili haline gelmiştir. Doğru bilgi, yorum ve karar sürecinde çalışmalarımızda istatistiki bilgileri kullanmak zorundayız. Karar alma süreçlerinde araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar, tüm bireyler verimliliğin sağlanması için istatistiki bilgi kullanmak zorundadır. Her kesime, büyük emeklerle ürettiği güncel, güvenilir, tarafsız bilgileri bizlerle paylaşan tüm bilim insanlarına teşekkür ediyoruz." dedi.

'İSTATİSTİKİ BİLGİ ZORUNLU HALE GELDİ'

TÜİK Bölge Müdürü Kulakoğlu ise Dünya İstatistik Günü'nün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararnamesiyle ilk kez 2010 yılında ve beş yılda bir kutlanmaya başlandığını belirterek, bu yılki temanın "Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam" olduğunu kaydetti.

'KURUM BİLGİ ÜRETEMİYORSA SPEKÜLASYONLAR ARTAR'

Dekan Acar da kamu yönetiminde yeni konseptin, "Açıklık ve hesap verebilirlik" olduğuna değindi. Prof. Dr. Acar, belirsizliğin hem zaman hem de finans kayıplarına, bazen de telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekerek, bu noktada verilerin doğru şekilde ve doğru zamanda kullanılmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Acar, "Yöneticinin en önemli karar destek sistemi veridir. Bilgi az ise kişi sezgileriyle hareket eder. Sezgisel kararlar da telafisi olmayan sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Sezgiselliğin isabet düzeyinin, istatistiki olarak çok sınırlı olduğu görülmektedir. Kurum bilgi üretemiyorsa eksik bilgiden kaynaklanan yüksek spekülasyonlar görülür. Organizasyonlar hedef belirlemek için, süreç iyileştirmek ve sonuçları değerlendirmek için doğru veriye ihtiyaç duyar. Bu veriler de istatistik biliminin yöntemleriyle oluşturulabilir." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Köksoy ise istatistik biliminin önemini, günlük hayattan örneklerle anlattı. CİHAN
26 Ekim 2015 11:18
DİĞER HABERLER