2011 yılında dönemin devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğü devrimden 2020 yılı ekim ayına kadar iç savaşın devam ettiği Kuzey Afrika ülkesi Libya'da barış yolunda önemli bir adım atıldı. Başbakan ve başkanlık konseyi üyelerinin seçimi için oylamalar başladı. Kurulacak geçici birlik hükûmeti, ülkeyi 24 Aralık'ta planlanan seçimlere götürecek.
Kuzey Afrika ülkesi Libya, 24 Aralık 2021'de genel seçime girecek. O tarihe kadar ülkeyi yönetmesi öngörülen geçici birlik hükûmeti için geri sayım başladı.
Ülkede iç savaş sonrası siyasi sistemin kurulması için oluşturulan Libya Siyasal Diyalog Forumu (LPDF), geçici hükûmetin başbakanı ile başkanlık konseyinin üç üyesini seçmek üzere toplandı.
BAŞBAKANLIK İÇİN 21 KİŞİ ADAY
28 Ocak'ta adaylık müracaat süresinin dolmasının akabinde açıklanan adaylar listesinde üçü kadın 45 isim bulunuyor. Başbakanlık için 21, üç üyeli başkanlık konseyi için 24 kişi aday oldu.
Bu görevlere adaylığını koyanlar, LPDF kuralları gereği aralık ayında yapılacak seçimlerde aday olmama taahhüdünde bulundu.
GİZLİ TUTULAN YERDE OYLAMA YAPILACAK
İsviçre'nin Cenevre şehri yakınlarında gizli tutulan bir mekânda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Forum üyelerini, "Libya halkının refahını kendi çıkarlarının üstünde tutan adayları" seçmeye çağırdı.
Başbakanlık ve başkanlık konseyi için 45 adayın başvuruda bulunmasının cesaret verici olduğunu belirten Williams, "Bu tür bir yarış, ancak silahların susmasıyla mümkün. Bu taahhüt, bedeli ne olursa olsun yerine getirilmelidir." diye konuştu.
2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükûmeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü.
2020 YILI EKİM AYINDA ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI
Taraflar geçen yıl ekim ayında ateşkes antlaşmasına imza atmış ve ülkeyi seçimlere götürecek siyasi sürecin koordinasyonu için oluşturulan Libya Siyasi Diyalog Forumu kasım ayında ilk toplantısını gerçekleştirmişti. Forum, Libya'daki değişik siyasi ve toplumsal kesimleri temsil eden 75 üyeden oluşuyor.
İsviçre'de bugün başlayan ve 5 Şubat'a kadar sürecek toplantıda adaylar LPDF'nin ülkeyi seçimlere götürecek yol haritasını nasıl hayata geçirecekleriyle ilgili planlarını Forum'a açıklama fırsatına sahip olacak. Dijital ortamda gerçekleşecek toplantıda halktan da adaylara sorular yöneltilebilecek.
Cumhurbaşkanlığı makamı konumundaki Başkanlık Konseyi için aday olan isimler arasında Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih öne çıkıyor.
ADAYLAR ARASINDA KİMLER ÖNE ÇIKIYOR?
İç savaş sırasında General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusuna destek veren Salih, yeni siyasi sistemi kurma safahatında diplomasiye ağırlık vererek Trablus harekâtında başarılı olamayan Hafter'in önüne geçmişti.
Başkanlık Konseyi için aday olan diğer isimler arasında UMH Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de bulunuyor.
DW Türkçe'nin haberine göre başbakan adayları arasında ise UMH'nın İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik dikkati çekiyor.
HERKES PASTADAN PAY ALSIN DEMEDEN ÖNCE...
Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden Tarek Megerisi, 2015 yılında iç savaşı sona erdirmek üzere Fas'ın Suheyrat şehrinde imzalanan anlaşmaya atıfla İsviçre'de aynı hatalara düşülmemesi uyarısı yaptı.
Alman haber ajansı dpa'ya mülakat veren Megerisi, o dönem yine BM himayesinde gerçekleştirilen görüşmelerde en önemli konu olan "bölünmüş ülkenin birliği" konusunun açıkta kaldığını belirterek, "Bunun yerine, herkes pastadan pay alsın diye yeni kurumlar oluşturulmaya çalışıldı. Bu durum İsviçre'de de tekrar edebilir." dedi.