İstanbul Özel Sami Çakır Anadolu-Fen Lisesi'nde okuyan 12 kız öğrenci, yaptıkları robotla 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında Amerika'nın Florida eyaletinde düzenlenecek Uluslararası Robot Yarışması'na gidecek. Öğrencilerin grup ismi Aurora, yani Yeniden Doğuş. Robotlarının adı ise Cemşit.
Gençler, Türkiye'den 23 takım ve 300 lise öğrencisinin katılacağı Uluslararası Robot Yarışması'na sıkı hazırlanmış. Yarışmanın konusunu oluşturan Orta Çağ dönemine göre bir robot yapmaları istenen öğrenciler, 6 haftada hazırladıkları robotu yaparken İstanbul'un fethinden ilham almışlar. Türkiye'nin ilk kız robot takımı olma özelliği de taşıyan gruptakilerin kimisi sayısal, kimi dil öğrencisi. Yarışmaya başvuru ücreti 6 bin dolar olduğu için önce sponsor arayışına giren öğrenciler, İstanbul'da düzenlenen bir inovasyon fuarında sahneye çıkarak yapacakları robotu anlatmışlar. Öğrenciler fuardan 2 sponsorla ayrılmış.
GELECEĞİN GİRİŞİMCİ KADINLARINI GÖRÜR GİBİYİM
Ekibin danışman öğretmeni Sibel Öztürk "Yarışmayı öğrendikten sonra projeye ilgisi olan öğrenciler ile bir takım kurduk. İşe önce sponsor bularak başladılar. Onlardaki o girişimci havayı gördükten sonra geleceğin 'girişimci kadınlarını' görür gibi oldum. Sponsoru bulduktan sonra hummalı bir çalışma başladı. Çocuklara robot odası açtık. Onlar bu odayı evleri haline getirdiler. Gece gündüz çalıştılar. Çocuklarla çalışırken şunları gördüm; ben yıllardır fizik öğretmeniyim. Öğrencilerimizin başarılı olması için sınavlara hazırlıyoruz ama bilime birçok katkısı olan fiziğin uygulanabilirliğini onların da görmesi beni mutlu etti. Bu şekilde bilim insanı olma yolunda ilk ve büyük adımı atmış oluyorlar."
'KIZLARIN SANAYİDE NE İŞİ VAR? DEMEYİN'
Mekanikçiler Bilge Turan, Merve İrem Dumlu ve Şebnem Karaçubuk: Robotun temel malzemeleri geldikten sonra robotta yer alan atış sistemini oluşturmak için sanayi sanayi gezdik. Ordakiler 'Bu yaştaki kız çocukları neden burada' diyerek şaşkın bakışlarla bizi karşıladılar. 'Fizik dersi nerede işe yarar' demesin kimse. Bizim işimize çok yaradı. Eğlenceli bir iş.
Tasarımcılar Zeynep Sena Sayın ve Esra Helin Demir: Robotun tasarımında Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı açan Fatih Sultan Mehmet'in Bizans'ın surlarını yıkmak için kullandığı topu düşünerek böyle bir robot tasarladık. Bu yarışma bize birçok kapı açacak
Robotun sürücüleri Handenur Çöpür ve Ayşegül Keskin: Çaylak bir takım olarak çok iyi bir iş çıkardık. Kızların da bu işleri yapabileceğini göstermek istedik.
Yazılımcılar Nisa Hacı, İclal Yanaşık ve Elif Sena Işık: Deneyimsizdik, gece gündüz çalışarak robotun yazılımını yaptık. Aynı zamanda elektronik kısmı ile de bizim ilgilenmemiz gerekti. Bu bizi daha fazla çalışmaya itti. Cemşit'imiz iyi.
Cihan CİHAN