Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 22. yıl dönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Madımak'ın müze olması bir kez daha talep edilerek, müze yapılana kadar anma etkinliği düzenlemeye devam edileceği vurgulandı.
Ethembey Parkı önünde toplanan kalabalık, kontrol noktalarında polis tarafından sıkı kontrolden geçirilerek Mevlana caddesi boyunca yürüdü, kent meydanını takip ederek eski Madımak Oteli önüne geldi. Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan eski Madımak Oteli önünde geniş güvenlik önlemi alan polis, barikat kurdu.
Eski Madımak Oteli'nin önüne sadece olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve BDP'li milletvekilleri alındı. Burada olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakıldı.
Anma etkinliği için Sivas'a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile CHP ve HDP milletvekilleri Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bıraktı. Burada olaylarda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak anıldı. Bu arada 22 yıl önce olaylarda ölen şair Metin Altıok'un kızı CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da otel önüne gelerek karanfil bıraktı.
'FAİLLER BULUNMADIĞI SÜRECE BU TÜR OLAYLAR HER ZAMAN OLABİLİR'
Burada basın mensuplarına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Sivas olaylarında gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını isteyerek, şunları söyledi: "Sivas katliamının acısı hala yüreklerimizde, Sivas'ın hesabının sorulmadığı, yargılamasının arka plandaki failleri ortaya çıkaracak şekilde yapılmadığı sürece bölgede ve dünyada buna benzer katliamlarla karşı karşıya kalma tehlikesi her zaman mevcut. 22 yıl önce burada aydınlar yakıldı, laik cumhuriyete planlı hunharca bir saldırıyla karşılaştık ve 35 canımız bu alanda yakıldı. Şimdi benzer provalar adı değişerek, ya IŞİD ya da El Kaide veya başka bir isimle aynı katliamları aynı hunharlıkla devam ettirmeye çalışıyorlar. Binlerce yıldır Anadolu topraklarında biz kardeşçe yaşadık. Anadolu toprakları dostluğun kardeşliğin yeşerdiği bereketli topraklar ve bu topraklara karanlık eller tarihimizin her döneminde gelip kavgayı zulmü ekmeye çalıştı. Dönem dönem bu zulüm ekme yarışında Madımak gibi aydınlarımızın canlarının yakıldığı karanlık dönemlerin hakim kılınmaya çalışıldığı acı hatıralarımız yaşadık"
'KARANLIK GÜNLERİ BİR DAHA YAŞAMAMAK İÇİN HEP BERABER ÇALIŞACAĞIZ'
Türkiye'nin karanlık günleri bir daha yaşamaması için hep beraber ellerinden geleni yapacaklarının altını çizen Tezcan, şu ifadeleri kullandı: "Şimdi bugün Türkiye'nin dört bir yanından 35 aydınımızın yakınları sadece aileleri değil, yürekleri onlarla beraber atan Türkiye'nin aydınlanma davasının savaşçıları bir araya geldi. Bu bir öfke patlaması değil, Bu Anadolu topraklarında barışın kardeşliğin özgürlüğün yeniden yaşatılması için gönülleri bir araya getirdiğimiz bir dostlar buluşması. Bu yüzden bugün yüreklerini Sivas'ta tutuşturan, aydınlık Türkiye özlemiyle tutuşanlara Mustafa Kemal Atatürk'ün selam olsun diyoruz. Türkiye bu karanlık günleri bir daha yaşamayacak ve yaşamaması için hep beraber elimizden geleni yapacağız."
Anma etkinliğinde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de "22 yıl önce Madımak'ta yapılanların aynısı İŞİD terör örgütü de yapıyor. Bu katliamlar her an Türkiye'ye sıçrayabilir." dedi.
ETKİNLİK SONRASI SEMAH ÇEKTİLER
Konuşmaların ardından, tören Yenimahalle Cemevi semah ekibinin gösterisiyle son buldu. Madımak Oteli'ndeki olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına 'turnam türküsü' eşliğinde semah çeken grup ilgiyle izlendi. Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada Madımak, utanç müzesi olana kadar anma etkinliğinin devam edeceği ve her yıl 2 Temmuz'da gelmeyi sürdürecekleri ifade edildi.
Etkinlik sonrası toplanan kalabalık dağıldı. Kalabalığın dağılmasının ardından eski Madımak Oteli ziyarete açıldı. Vatandaşlar anı köşesine karanfil bırakarak fotoğraf çektirdi. CİHAN