Mahalleli yıkıma isyan etti: Önce kaçak köşkü yıksınlar

KOCAELİ (CİHAN)- Hakkari'de 22 askerin şehit olduğu olayda yaralanarak gazi olan Kemal Demir ve kardeşi Hasan Demir'in, İzmit'te satın aldığı tapulu arsasına yaptırmaya başladığı ev, ruhsatı olmadığı gerekçesiyle, belediye tarafından gece yarısı yıkıldı. Yıkım üzerine mahalleli ayaklandı. Tepki üzerine ekipler, yıkımı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Olay yerine gelen polis, vatandaşlara müdahale etti. Bir süre, iş makinelerine el koyan vatandaşlar, daha sonra yürüyüşe geçti ve bir bulvarı trafiğe kapattı. Yıkıma isyan eden bir kadın, "Kendi kaçak köşklerine bir şey yok ama halkın iki tuğlayı üst üste koyduğu yeri yıkmaya gelmesinler. Önce Cumhurbaşkanı'nın kaçak köşkünü yıksınlar. Önce oraya dayansınlar." diyerek tepkisini dile getirdi.

Hakkari'de, 2011 yılında meydana gelen ve 22 askerin şehit olduğu olayda yaralanarak gazi olduğu öğrenilen Kemal Demir ve kardeşi Hasan Demir, memleketi İzmit ilçesine bağlı Merkez Mahallesi Koruktepe'de 30 bin lira vererek bir arsa aldı. Aldığı arsaya 2 katlı bir ev yapmaya başladı. Belediye ekipleri, yaklaşık 10 gün önce gelerek Demir'in evinin ruhsatsız olduğunu ve yıkılacağını belirten bir tebligat yaptı. Yeni evli olan ve gazilik kadrosundan atama bekleyen Demir, tebligatın şokunu yaşarken, bu kez de yıkım ekibi kapıya dayandı. Belediye görevlileri, 12 Şubat'ta yıkım için, eve geldi. Olayı duyan diğer mahalleliler gaziye destek verdi. Çevik kuvvet ekipleri ile gelen yıkım ekipleri kadınlı erkekli mahallelinin oluşturduğu barikat ile karşılaştı. Yaklaşık 3 saat süren görüşmeler ve tartışmalar sonunda yıkım kararı ertelendi.

İKİNCİ KEZ GELDİLER

Belediye ekipleri, yıkımı gerçekleştirmek için bugün sabaha karşı eve tekrar geldi. Ekipler, yıkıma başladı. Olayı duyan vatandaşlar, yıkımı durdurmak için evin olduğu bölgeye akın etti. Belediye yıkım araçları, mahallelinin tepkisi üzerine, yıkımı yarıda bıraktı. Tepkisini artıran vatandaşlar, iki yıkım aracının anahtarını alarak, bölgeden uzaklaşmasına izin vermedi. Olay yerine gelen polisin sabah saatlerinde, tepkisini dile getiren vatandaşlara müdahale ettiği öğrenildi. Polis, olayın olduğu bölgede güvenlik önlemi aldı. Evin bulunduğu bölgede toplanan vatandaşlar yıkıma isyan etti.

'ELEKTRİĞİ, SUYU, GAZI VAR ANCAK...'

Bir erkek mahalle sakini, yaşananlara tepki göstererek, "Burada bir tane vatandaş kaçak ev yapmış şikayet edilmiş. Üç gün önce yıktırmadık. Gece saat 04'te gelmiş kuşatmışlar. Sanki burada terör yapmış gibi baskın yapmışlar. Polis, zabıta ile, sonra müdahale ettik, yarım bıraktılar. İş makinesinin vermek istemiyoruz. Hiçbir yetkili gelmiyor. Kaçak yapılaşma, imara açık değil. Yolunu yapıyor, gazını veriyor, elektriğini açıyor, suyunu veriyor, vergisini alıyor. 6-7 ay önce burayı imara kapattılar. Açmıyorlar. Bunlar 'Alikıran Başkesen' gibi ne imara açıyorlar, ne alıyorlar, ne satıyorlar. Ancak polis ve halkı çarpıştırıyor." ifadelerini kullandı.

Bir kadın da belediye görevlilerin bir daha mahalleye gelmemesini isteyerek, "Buraya gelmesin onların arabaları. Yazık değil mi? Onlara oy vermeyecek. Körüktepe'ye adım atmasınlar. Sakın gelmesinler." diyerek tepkisini ortaya koydu. Başka bir kadın da evi yıkılan gazinin yurt dışında olduğunu belirterek, "Bu çocuk yurt dışında. Bu Irak'ta. O çocuk yurt dışında. Gazi. İki kardeşin ortak evi. Biri de devletin gazisi." dedi.

'ÖNCE KAÇAK KÖŞKÜ YIKSINLAR'

Olay yerine gelen kadınlardan biri, yıkıma tepkisini, "Kendi kaçak köşklerine bir şey yok ama halkın iki eli yaptığı, iki tuğlayı üst üste koyduğu yeri yıkmaya gelmesinler. Önce Cumhurbaşkanı'nın kaçak köşkünü yıksınlar. Önce oraya dayansınlar. Garibana koşmasınlar. Nasıl olsa biz güçlü ve kuvvetliyiz diye buraya gelmesinler. İnsanca yaşasınlar. Dürüstçe… Garibana güçleri yetiyor. Gariban nasıl olsa bir şey yapamıyor." sözleriyle dile getirdi.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Mahalleli, polis müdürleriyle uzun süre görüştükten sonra, yıkım araçlarının bölgeden ayrılmasına izin verdi. Ancak araçları kendileri kullandı. Çok sayıda kişi aracın üzerine bindi. Vatandaşlar, slogan atarak, Ali Kahya'nın merkezinde bulunan İzmit Belediyesi'nin ek binası önüne geldi. Burada da bir süre tepkilerini dile getirdi. Ardından mahalleli, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nı trafiğe kapattı. Bulvardan geçmek isteyen araçlara tepki gösterdi. Polis, müdürlerinin uyarısı üzerine bulvarı trafiğe kapatmaktan vazgeçen mahalleli, bir süre daha bekledikten sonra dağıldı.

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İzmit Belediyesi, Güneydoğu gazisi Kemal Demir ve kardeşi Hasan Demir'in satın aldığı tapulu arsasına yaptırmaya başladığı evin, ruhsatı olmadığı gerekçesiyle yıkılmak istenmesine ilişkin açıklama yapmıştı. Belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kaçak yapılarla sürekli olarak mücadele edildiği belirtilerek, "İzmit Belediyesi olarak kaçak yapılarla mücadelemiz yasalar çerçevesinde devam etmekte olup 2014 yılı içinde 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanun'unun 32. Maddesi gereğince 26 adet ruhsatsız yapının yıkımı gerçekleştirmiştir." denilmişti.

Açıklamada, Alikahya Merkez Mahallesi Fındıcak Sokak'ta, Kemal Demir'in kardeşi, Hasan Demir isimli vatandaşa ait yapının kaçak olduğu da belirtilerek, şunları kaydedilmişti: "Söz konusu şahsa ait orman alanında kalan bölgede ruhsata bağlanma imkanı olmayan ve kaçak olarak başlatılan yapı, inşaat aşamasında Belediyemizce 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. Maddesine istinaden mühürlenmiş, yasal süreçlerin sonunda da yıkım kararı alınmıştır. Sık sık vatandaşlara kaçak yapı yapmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. İzmit Belediyesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kaçak yapılaşmayla mücadele etmeye devam edecektir." CİHAN
17 Şubat 2015 13:50
DİĞER HABERLER