Mahkeme Reza Zarrab'tan bakın neyi talep etti

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) avukatı Benjamin Brafman’ın Zarrab’ın kefaletle salıverilmesi konusuyla ilgili dilekçesine karşı mahkemeye yeni deliller sundu.

Diğer taraftan Reza Zarrab’ın davasının görüldüğü Güney New York Mahkemesi, Zarrab’ın sahibi olduğu üç pasaportun 13 Haziran günü öğlene kadar Mahkemeye teslim edilmesini duyurdu. Savcı Preet Bharara, Zarrab’ın tutuklanması sonrasındaki ilk sorgusunda, yaptığı uluslararası seyahatler konusunda adli makamları yanıltmak istediği iddiasında bulunmuştu. Zarrab’ın kefalet talebinin önümüzdeki hafta karara bağlanması bekleniyor.

Bharara, sunduğu yeni belgelerde, Zarrab’ın Farsça bilmediğini iddia ederek, söz konusu e-posta yazışmasını ‘delil’ olmaktan çıkarmaya çalışıyor.

Halk Bankası’ndan 5 milyar Euro’luk transfer

Belgelerde, Zarrab’ın Çin merkezli Bank of Kunlun ile Halk Bankası arasında 5 milyar Euro’luk bir transferin nasıl yapılacağına ilişkin talimatları önemli. Zira söz konusu Çin Bankası, 31 Temmuz 2012 yılından bu yana ABD’nin kara listesinde olan bir banka.


Bank of Kunlun’un 2012’de kara listeye alınmasının nedeni bu bankanın, İran Devrim Muhafızları ve Küdüs Ordusu gibi ABD’nin ve AB’nin terör örgütü listesinde olan örgütlerle ilişkili şirketlerle çalışmış olması. Zarrab’ın bir elektronik postayla bağlılık bildirdiği İran Merkez Bankası’nın, Bank of Kunlun’da hesaplarının olduğu ve bu banka üzerinden da daha önce Batılı istihbarat örgütleri tarafından tespit edilmiş ve gazete haberlerine konu olmuştu.

Savcı Bharara’nın sunduğu belgelerde, Halk Bankası’nın Bank of Kunlun’la 5 milyar Euro’luk söz konusu para transferini gerçekleştirip gerçekleştirmediğine ilişkin her hangi bir bilgi yok.

Bilindiği gibi, ABD-İran nükleer anlaşması sonrasında İran’a yönelik yaptırımlar kaldırılmış ancak, İran Devrim Muhafızları ve Kudüs Ordusu gibi ABD’nin ‘terör listesinde’ olan örgütlerle bağlantılı muhtemel parasal hareketler yaptırım rejimine tabi olmaya devam etmişti.

Halk Bankası eğer bu transferde rol aldıysa bu, söz konusu tarihte ABD’nin yaptırım uygulaması gereken bir suçtu.

YENİ HAYAT

11 Haziran 2016 10:59
DİĞER HABERLER