Malatya'da bulunan, dünyanın en eski şehir devletlerinden biri olarak kabul edilen Aslantepe Ören Ören Yeri'nde kurulan açık hava müzesi açıldı.
Malatya Valiliği tarafından kurulan müze, düzenlenen törende ziyaretçileriyle buluştu.
Vali Ulvi Saran, çok sayıda yerli ve yabancı turistin katıldığı açılış törenindeki konuşmasında, dünya, Türkiye ve Malatya adına çok önemli bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti.
Müzenin, medeniyetlerin tarihi ve kültürünün gelişim sürecini ifade eden bir çizgi olduğunu ifade eden Saran, bu çizginin içerisinde insanların bazı dönemlerde belirli anları işaret ederek, önemli gelişmelere değindiğini ifade etti.
Saran, şunları kaydetti:
''Aslantepe Höyüğü iki açıdan önem taşıyor. Bunlardan birincisi binlerce yıl öncesine giden bir tarihe sahip olması. İkincisi de 50 yıllık bir geçmişe sahip olan Aslantepe kazılarının yarım asır süren gelişiminin ulaştığı düzeyi ortaya koyması. Burası bizlere tarihi gelişim hakkında önemli bir fikir veriyor. Aslantepe'de büyük bir tarih yatıyor. Bizlere geçmiş uygarlıkların izlerini sunuyor.''
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanı Melik Ayaz da Malatya'da çok önemli bir mutluluğu yaşadıklarını dile getirdi.
İtalyan kazı ekibince 50 yıldan beri sürdürülen ve alanında çok önemli mesafeler kaydeden Aslantepe kazılarını halka sunmada emeği geçen herkese teşekkür eden Ayaz, ''Bugün bunun heyecanını yaşıyoruz. İtalyan kazı ekibiyle bizim tarihi dostluğumuz ve bilimsel işbirliğimiz çok eskiye dayanmaktadır. Kazılar her ne kadar yaklaşık 50 yıldır sürüyorsa da 1979 yılından beri İtalyan heyetleriyle çalışmalar yürütülmektedir.''
Aslantepe'deki kazılara 1990 yılından bu yana başkanlık yapan İtalyan La Spienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ise 50 yıldır Aslantepe'de yaptıkları çalışmaları insanlarla paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Frangipane, şunları belirtti:
''Çalışmalarımızın meyvesinin en iyi şekilde aldığımıza inanıyorum. Her bilimsel araştırmanın amacının da bu olması gerektiğini düşünüyorum. Arkeoloji gibi tarihsel araştırmalarda geçmişin izleriyle iletişime geçmek, sadece köklerimizi tanımak değildir. Aynı zamanda günümüzü anlamaktır''
(YSM-AY-ERD)26.05.2011 08:56:53