Mardinde "1. Uluslararası Türkiyede Konuşulan Arapça

Mardinde "1. Uluslararası Türkiyede Konuşulan Arapça Lehçeler ve Sözlü Edebiyatları" sempozyumu -Estonya Tallin Üniversitesinden Prof. Dr. Jastrow: "Türkiyede konuşlan diller Türkiyenin kültürel mirasına aittir" (Fotoğraflı
MARDİN (A.A) - 1. Uluslararası Türkiyede Konuşulan Arapça Lehçeler ve Sözlü Edebiyatları Sempozyumu Mardinde başladı.
     Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü, Heidelberg Üniversitesi Sami Diller Çalışmaları ve Bergen Üniversitesi Yabancı Diller Enstitüsünün işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma yurt içinden ve Almanya, Avustralya, Avusturya, Estonya, Filistin, Gürcistan, Irak, İsveç, İsrail, Hollanda, Lübnan, Mısır, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Suriye ve Ürdünden bilim adamları katıldı.
     Atatürk Kültür Merkezinde başlayan sempozyumun açılışında konuşan MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, halklar arasında kardeşliği tesis etmenin yolunun dilleri arasındaki kardeşliği oluşturmaktan geçtiğini söyledi.
     Yıldırım, "Bilindiği gibi ülkemiz yeni bir barış ve kardeşlik sürecinden geçmektedir. Bu süreçte Türkiyedeki farklı kimliklerin kardeşliği gibi onların dillerinin kardeşliği de büyük önem taşımaktadır. Zira şunu biliyoruz ki, halklar arasında kardeşliği tesis etmenin yolu onların dilleri arasındaki kardeşliği oluşturmaktan geçiyor" dedi.
     Üniversitelerine bağlı enstitüde üç yıldır diller arasındaki kardeşliği tesis etmeye başladıklarını belirten Yıldırım, üniversite olarak bütün dillere Allahın birer ayeti olarak baktıklarını, yaşatılmaları için büyük çaba harcadıklarını kaydetti.
    
     -Kültür mirası-
    
     Estonya Tallinn Üniversitesinden Prof. Dr. Otto Jastrow ise Mardinde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
     "Türkiyede konuşulan diller, Türkiyenin kültürel mirasına aittir" diyen ve son yıllarda bu dillere de önem verildiğini gördüklerini ifade eden Jastrow şöyle konuştu:
     "Uzun ve ünlü tarihe sahip olan Türkiyenin topraklarında bu uzun tarihi andıran önemli sayıda arkeolojik ve mimari anıtlar bulunuyor. Türkiyenin kültürel mirasının büyük bir kısmının konuşulan diller olduğuna kimse itiraz etmez. Maalesef bu diller, uzun bir süre değersiz görülmüştür. Ancak son senelerde onların da tarihi kalıntılar oldukları anlaşıldı. Bugün ilk defa olarak Türkiyede konuşulan Arapça lehçeleri üzerine bir sempozyum bir Türk üniversitesi tarafından yapılıyor. Seçilen yer de bir hayli semboliktir. Çünkü Mardin şehrinde Türkiyenin en arkaik Arapçası konuşuluyor. Bugün hepimiz tarihi bir ana şahit oluyoruz."
     Jastrow, daha sonra bölgede konuşulan Arapça lehçeleri üzerine bir sunum yaptı.
     18 ülkeden akademisyenin katıldığı ve 45e yakın bildirinin 3 dilde sunulacağı 2 gün sürecek sempozyumda, Türkiyede yaşayan Arapların sözlü edebiyatı, lehçeleri ve bu lehçelerin özellikleri, söz varlığı, etimolojisi ve diğer dillerle etkileşimi, iki dillilik, çok dillilik bağlamında dil durumları ve problemleri gibi konular ele alınacak.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Necdet Doğruyol
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
17 Mayıs 2013 18:40
DİĞER HABERLER