'MEB'in hukuksuz girişimleri yargı duvarına çarpmayı sürdürmektedir'

Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fuat Koç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) uygulamaları ve Anayasa Mahkemesi'nin dershaneler hakkındaki kararını değerlendirdi. Koç, "MEB'in hukuksuz girişimleri birer birer yargı duvarına çarpmayı sürdürmektedir." dedi.

Eğitim Sen Elazığ Şubesi'nde basın açıklaması yapan Koç, MEB'in uygulamalarını şu şekilde eleştirdi: "Anayasa Mahkemesinin dershanelerin kapatılması ile ilgili vermiş olduğu iptal kararı her ne kadar eğitim sisteminin sınav merkezli ve elemeye dayalı niteliğini değiştirmese de önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. MEB'in her konuda olduğu gibi dershanelerin kapatılması sürecinde de aceleci ve dayatmacı bir tutum sergilemesi eğitimde büyük bir kaosun habercisi olmuştur. MEB'in dershaneleri temel liselere dönüşümü bahanesiyle öğrencileri yüksek maliyetli temel liselere yönlendirmesi devlet okullarının fiilen dershaneye dönüştürülmesine neden olmuştur. Anayasa Mahkemesinin kararı ile eğitimin özelleştirilmesi sürecinin en önemli ayaklarından birisi olan temel lise uygulamasını da doğrudan etkilemektedir. MEB'in yapması gereken dershanelerin kapatılması ile hayata geçirilen temel lise uygulamasının iptal edilmesidir."

"Anayasa Mahkemesinin dershanelerin kapatılması ile ilgili torba yasa maddesini iptal etmesi aynı torba yasa içinde yer alan okul yöneticilerinin görev süreleri ve atamaları ile ilgili maddeyi de iptal etmesini bekliyoruz." diyen Koç, "Geçtiğimiz yıl hiçbir yazılı sınava tabi tutulmayan okul müdürleri daha sonra yargı tarafından atamaları iptal edilen bin 709 Milli Eğitim şube müdürünün okul müdürlerine verdikleri performans notları ile belirlemişti. Bugüne kadar 16 bin 553 okul müdürü için puanlama yapılmış 8 bin 150'si başarılı ilan edilirken 8 bin 403'ü başarısızlık sebebiyle görevden alınmıştır.Söz konusu değerlendirmelerde büyük ölçüde sendikal ve siyasal referanslar belirleyici olmuş ve müdür atamalarının yüzde doksanı iktidara yakın sendikanın üyeleri arasından seçilmiştir." ifadelerini kullandı.

MEB'in rotasyon uygulamasını eleştiren Koç, şunları kaydetti: "MEB, 6 Temmuz'dan itibaren aynı eğitim kurumunda 15 yılı dolduran öğretmenlere cep mesajı göndererek 'gerekli iş ve işlemler için okul idarelerine başvurmalarını' istemiş bu durumdaki öğretmenlerin tespiti yapılarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Öğretmenlerin tatilde olduğu dönemde bakanlığın aceleci bir şekilde zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmek istemesi ilk etapta 13 bin deneyimli öğretmenin kendi isteği ve iradesi dışında zorla sürgün edilmesi anlamına gelmektedir. MEB'in hükümet kurulmamış olmasını kendine fırsata çevirerek şark kurnazlığı yapmakta eğitimde bu kez deneyimli öğretmenleri hedef alarak kapsamlı bir tasfiyeye girişmektedir. Önce eğitim yöneticileri tasfiye eden AKP'nin siyasal kadrolarını eğitim yönetici yapan bakanlık şimdi de deneyimli öğretmenleri çalıştıkları okullardan resmen sürgün etmektedir. Hiç kimsenin öğretmenlerin aile yaşantısını hem de okullardaki çalışma ortamlarını alt üst etmeye hakkı yoktur."

Koç, açıklamasının sonunda, "Bugüne kadar attığı her adımda aldığı her kararda hayal kırıklığı yaratan tüm eğitim bileşenlerini eğitim yöneticilerini öğretmenleri öğrencileri ve velileri sürekli mağdur etmeyi adeta kendisine görev edinen MEB, hukuk dışı ve sorumsuz uygulamalarına bir an önce son vermelidir. Yeni hükümet kurulana kadar yeni yönetici atamaları ve zorunlu rotasyon uygulaması başta olmak üzere mağduriyet yaratacak tüm adımlar durdurulmalı, alınmış yargı kararları derhal uygulanmalıdır." dedi.
CİHAN
15 Temmuz 2015 11:29
DİĞER HABERLER