Meclis'te beklenen gün! İşte kulislerdeki adaylar

Meclis'te beklenen gün! İşte kulislerdeki adaylar
Milletvekilleri bugün yemin edecek ve ardından Meclis Başkanı seçim süreci başlayacak.

Aday belirleme süreci 5 gün sürecek. Sonraki 5 günde ise seçim yapılacak.

Türkiye Büyük Millet Mec-lisi'nin (TBMM) 25. dönemi, bugün yeni seçilen milletvekillerinin yemin etmesi ile başlayacak. Saat 15.00'te açılacak Meclis Genel Kurulu'na en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlık edecek. Milletvekillerinin yemin ederek görevlerine başlamalarının ardından sıra Meclis Başkanlığı seçimine gelecek. Meclis Başkanlığı adaylığı için tanınan 5 günlük süre de bugün başlayacak. Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra protokolde ikinci sırada yer alan, yurtdışına çıkan Cumhurbaşkanı'na vekalet eden Meclis başkanının seçimi, siyasi atraksiyonlara sahne olacak. Tek parti iktidarında rahat yapılan Meclis başkanı seçimi, bu kez zorlu geçecek. AKP ilk üç turda 258 milletvekili ile tek başına Meclis başkanını seçemeyecek. Ancak, toplam 292 milletvekili olan üç muhalefet partisi bir aday üzerinde anlaşamazsa Meclis başkanı yine AKP'li olacak.

BAŞKAN ÜÇÜNCÜ TURDA SEÇİLEBİLİR

Meclis başkanlığı seçiminin ilk iki turunda 367 oy arandığı için başkanın ilk iki turda seçilmesi beklenmiyor. Ancak başkan seçilebilmesi için üçüncü turda 276 milletvekili yeterli oluyor. Üç muhalefet partisinin bir aday üzerinde anlaşması halinde üçüncü turda başkanın seçilmesi mümkün. Aynı durum AKP için de geçerli. 258 milletvekili olan AKP'ye diğer partilerden 18 milletvekilinin destek vermesi halinde AKP'li adayın üçüncü turda seçilmesi de ihtimal dahilinde. Üçüncü turda hiçbir aday 276 oy alamazsa en çok oyu alan iki aday dördüncü tura kalacak. Son turda en fazla oy alan ise başkan seçilecek. Son tura kalınca da muhalefetin ortak hareket edip edememesi sonucu belirleyecek. Genel olarak HDP'nin CHP'li adaya destek vereceği belirtilirken, burada da MHP'nin tavrı etkili olacak. CHP'li adayın dördüncü tura kalabileceği dikkate alındığında MHP'nin de bu adayı desteklemesi halinde Meclis Başkanı CHP'li olacak. MHP'nin ‘HDP destekliyor diyerek CHP'li adaya destek vermemesi' veya Meclis'e girmemesi halinde ise başkan AKP'den seçilecek.

AKP, ORTAĞINA BİLE BAŞKANLIĞI BIRAKMAK İSTEMİYOR

MHP'li bir adayın Meclis başkanı seçilmesi ise CHP ile anlaşma ve HDP'nin desteğine bağlı. MHP ise HDP'den hiçbir şekilde destek istemiyor. Ancak olası bir AKP-MHP koalisyonunda Meclis başkanı MHP'den seçilebilir. Bunun için de üçüncü turda AKP'nin MHP'li adayı desteklemesi yeterli. Koalisyon hükümetlerinde teamül olarak Meclis başkanlığı küçük ortağa verilmesine rağmen AKP Meclis başkanlığı seçimini koalisyon pazarlıklarına dahil etmek istemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurmak için görevi Meclis başkanı seçildikten sonra vereceğini açıklaması da ‘Meclis başkanlığı ayrı-koalisyon ayrı' değerlendirmesinin işareti olarak görülüyor. AKP, yolsuzluk soruşturmasının yeniden açılması, komisyonların çalışmaları ve siyasi figür açısından da önemli olan Meclis başkanlığını koalisyon ortağına bile bırakmaya yanaşmıyor. Yine de Meclis başkanlığı seçimleri koalisyon görüşmelerine dair ipucu da vermiş olacak.

AKP, ÜÇÜNCÜ TURDA ADAYINI SEÇTİRMEK İSTİYOR

Dört siyasi partinin de Meclis başkanlığı için kendi adayını göstermesi, ilk iki turda ise kendi adayına oy vermesi bekleniyor. İkinci turun sonunda bazılarının adaylıktan çekilebileceği belirtiliyor. AKP'nin üçüncü turda adayını seçtirmek için yoğun çalışma yaptığı, HDP başta olmak üzere diğer partilerden oy alabilecekleri kişileri etkilemeye çalıştıkları kaydediliyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılacağı için hangi milletvekilinin kime oya verdiği belli olmayacak. Muhalefetin dördüncü turda bir aday üzerinde anlaşma ihtimali de AKP'yi üçüncü turda adayını seçtirmeye zorluyor.

KULİSLERDEKİ ADAYLAR

AKP'nin Meclis başkanı adayı olarak kulislerde, geçen dönemde Meclis başkan vekilliği de yapan Ayşenur Bahçekapılı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uzun yıllar Adalet Komisyonu başkanlığını yapan Ahmet İyimaya gibi isimler dolaşıyor. CHP ise MHP ve HDP'den de oy alabilecek isim arayışında. Geçici Meclis başkanı da olan Deniz Baykal CHP'de sayılan ilk isim olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşme Baykal'ın şansını azaltmış görünüyor. Haluk Koç ve İlhan Kesici de CHP kulislerinde dillendiriliyor. MHP'de ise Devlet Bahçeli'nin Meral Akşener'e tepkisi nedeniyle, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun adı geçiyor. HDP ise Meclis Başkanlığı için Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday göstereceğini açıkladı.” ZAMAN

23 Haziran 2015 09:13
DİĞER HABERLER