Meslek lisesi öğretmenlerine AB ülkelerinde tecrübe paylaşımı imkanı

Avrupa Birliği eğitim programları için proje hazırlayan meslek ve teknik lisesi öğretmenleri ilgili ülkelerde tecrübe ve bilgi paylaşımı yaptı. Projede Bursa'dan Yıldırım Beyazıt İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Hayrı Terzioğlu Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi, Bursa İrfan Eğitimciler Derneği, Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı ile Erzurum'dan Erzurum Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yer aldı.

Bursa M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 2014 Erasmus+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği programına sunduğu, 'Teknik Eğitim Uygulama Ortamlarında İş Güvenliği Tedbirleri Ve Uygulama Aşamaları' projesi kapsamında farklı alanlardaki 45 öğretmen ile 2 hafta süreyle Almanya, Finlandiya, Macaristan ve İspanya'da mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin eğitimlerine yönelik eğitim ortamlarında iş güvenliği eğitimleri ve uygulamaları konularında eğitim ve inceleme çalışması gerçekleştirdi.

18 Nisan -03 Mayıs tarihleri arasında Macaristan'ın Budapeşte, 26 Nisan-10 Mayıs 2015 tarihleri arasında da Almanya'nın Augsburg ve 9-24 Mayıs tarihleri arasında da İspanya'nın Madrid ile Finlandiya'nın Helsinki şehirlerinde gerçekleştirilen eğitimler ve inceleme çalışmaları ile öğretmenler, Mesleki ve Teknik Eğitim okullarında eğitim uygulama ortamlarında iş güvenliği tedbirleri ve uygulama aşamaları konusunda bilgi ve tecrübe sahibi oldu. Öğretmenler okullarda öğrencilere kazandırılması gereken iş güvenliği ve iş sağlığı tedbirleri ve alışkanlıkları konusunda bilgi alışverişinde bulundu.

2 hafta süren eğitim ve inceleme faaliyetleri süresinde katılımcılar; şu alanlarda çalışma yaptı: "Mesleki ve teknik eğitim ve diğer kurumlarda İş sağlığı ve iş güvenliğinin Avrupa mevzuatı ve uygulaması. İş sağlığı ve iş güvenliği işlemlerinin yürütülmesi, denetlenmesi, sorumlu kurumların işleyişi ve çalışma yöntemleri. Teknik Eğitim veren eğitim kurumlarında yapılan iş sağlığı ve iş güvenliği uygulama çalışmaları, kurumlarında oluşturulan kurulları ve işleyiş yöntemleri. İş Sağlığı ve İş güvenliği konusunda uygulanan hukuki çalışmalar ve AB mevzuatının ülkemiz ile karşılaştırılması. AB'deki çalışma şartları, ülkemiz ile benzer ve farklı yönlerinin karşılaştırılması. Sosyal ve kültürel alanda etkileşimleri ve katılımcı ortakların birbirlerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları. İş sağlığı ve güvenliği kayıt, dosyalama, izleme yönetimi, acil durum kuruluşları, risk analizleri, çözüm önerileri ve buna bağlı planlama ile bütçelendirmeler. Eğitim ve mesleki eğitimin geliştirilmesi hususunda AB ülkelerindeki uygulamaları."

Proje ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ve öğrencilerin staj çalışmalarını yaptıkları işletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliğinin Avrupa mevzuatı ve uygulaması, iş sağlığı ve iş güvenliği işlemlerinin yürütülmesi, denetlenmesi, sorumlu kurumların işleyişi ve çalışma yöntemleri, kurumlarında oluşturulan kurullar, işleyiş yöntemleri ve eğitim programları, mesleki ve teknik eğitim ortamlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden hazırlanması, iş sağlığı ve iş güvenliği kayıt, dosyalama, izleme yönetimi, ilgili STK'ların ziyaret edilmesi gibi konularda eğitim, inceleme, ziyaret çalışmaları yapıldı. Ayrıca katılımcılar mesleki ve teknik eğitim kurumlarının genel yapısı eğitim ve öğretim programlarının içeriği, öğretmen ve öğrencilerin daha yetiştirilmesi için yapılabilecek işbirliği çalışmaları konularında da bilgi alışverişlerinde bulundu. CİHAN
18 Haziran 2015 11:26
DİĞER HABERLER