Meslek odalarından nitrik asit uyarısı

Meslek odalarından nitrik asit uyarısı
İstanbul Kimya Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri Odası, Tuzla Organize Deri Sanayi bölgesindeki bir fabrikada meydana gelen asit sızıntısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, kaza sonrası yanlış tahliye yapıldığına dikkat çekilerek, insanların ya fabrikada korunması ya da rüzgarın tersi yönünde tahliye edilmeleri gerektiği vurgulandı.

İstanbul Kimya Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri Odası yetkilileri, dün meydana gelen kazayla ilgili hem kendilerinin hem de kamuoyunun yeteri kadar bilgilendirilmediğini belirtti. Çevre Mühendisleri Odası'ndan Kübra Ayçiçek , olayın büyük bir endüstriyel kaza olduğunu, nitrik asit gazının havaya karıştığını belirtti. Ayçiçek, söz konusu gazın tahriş edici bir özelliği olduğunu, özellikle gözler ve solunumda etkisini gösterdiğini anlattı. Ayçiçek, adı asit olan bir maddenin insan sağlığı yanında çevreyi de olumsuz etkilediğini, oluşan çevre kirliliğinin boyutlarının bilinmediğini de sözlerine ekledi.

Kimya Mühendisleri Odası adına konuşan Serkan Küçük, şu an için aktif bir tehlike bulunmadığını ancak kaza ile ilgili görevlilerin kendilerini bilgilendirmediğini söyledi. Nitrik asit yayılımı sonucu ortaya çıkan tabloda bir hesaplama yaptıklarını belirten Küçük, bir saat süresince patlayan tanka 55 metrede mesafede bulunanların ölüm riski, bu mesafenin dışında kalan yakın bölgedeki insanların da sağlık riski taşıdığını anlattı.

Kazada rüzgar ve sıcaklık verileri dikkate alınarak tanktan 2 kilometre mesafeye kadar asit yayılımı olabileceğini hesapladıklarını belirten Küçük, "Pek çok sanayi tesisi ve yerleşim yerini kapsadığını gördük. Bu hesap kazadan sonra 5-15 dakika içinde yapılabilecek bir hesaptır. Dün ne oldu, hemen fabrikalar boşaltıldı. Asit buharı dışarıdayken insanların solumalarını engelleyemeyeceğiniz için dışarıya çıkarılan insanları riske atarsınız. Ya yerinde korursunuz insanları ya da rüzgar yönünün tersine insanları tahliye edersiniz. Biz tvlerden gördüğümüz görüntülerde kameraman arkadaşlarımız kamerasını öyle bir yere koymuş ki asit buharı üzerine geliyor. Böyle bir şey olamaz." dedi.

Hiç bir kurumun yardım almak için kendilerine başvurmadığını belirten Küçük, kaza ile ortaya çıkan riskin acilen hesaplanması gerektiğini söyledi. Küçük, "İlk 5 ve 15. dakikalarda tahliye kararı ve yöntemi belirlenebilirdi. Kimya Mühendisleri Odası'na danışılabilirdi. Şeffaf bir bilgilendirme sistemi oturtulmalıydı. Bu kaza bir kez daha gösterdi ki Türkiye ve İstanbul bu tür kazalar sonrası müdahale yöntemine hazır değil. Müdahale kapasitesine sahip ancak müdahale yöntemi ve koordinasyon konusunda hala çok büyük eksiklikler var." şeklinde konuştu.
CİHAN
06 Ağustos 2015 16:38
DİĞER HABERLER