MGK: Faili meçhullerle ilgili bilgi ve belge bizde yok

1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayet ile ilgili davanın görülmesine Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekterliği mahkemeye gönderdiği yazıda, dava konusu olaylar ve bu olayların failleri ile ilgili kurum arşivinde yapılan incelemede bilgi ve belge bulunmadığını bildirdi. Mahkeme, verdiği ara kararda ise CHP Milletvekili Tuncay Özkan, eski bakan Fikri Sağlar ve emniyet eski müdürü Hanefi Avcı'nın tanık olarak dinlenmesini kararlaştırdı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 13. duruşmasına sanık avukatları ve müşteki avukatları ile çok sayıda izleyici katıldı. Duruşma başlamadan önce salonda bomba araması yapıldı. Mahkeme Başkanı Dursun Yalçınkaya gelen bilgi ve belgeleri okudu. Mahmut yıldırım için yazılan müzekkereye cevap geldi ve yakalanamadığı bildirildi. Tanık olarak dinlenmesine karar verilen Halis Toprak'ın ifadesinin alınacağı İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitmediği kaydedildi. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ve eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'a sunduğu Susurluk Raporu'nun aslı veya fotokopisinin Başbakanlık Teftiş Kurulu kayıtlarında yer almadığı, arşivde raporun 'devlet sırrı' niteliğindeki bilgilerin çıkarılmış fotokopisinin bulunduğunun bildirildiği belirtildi.

MGK: BİZDE BİLGİ VE BELGE YOK

Sanık Korkut Eken'e teslim edildiği ve bir daha iade edilmediği iddia edilen silahlarla ilgili olarak ise herhangi bir kovan ve mermi çekirdeğinin bulunmadığı, 1994 yılı öncesinde Korkut Eken'e silah teslim edildiğine dair bir belgeye rastlanmadığı bildirildi. Sanık Yusuf Yüksel'in yurtdışı çıkış yasağı yönündeki adli kontrol kararının 100 bin TL karşılığı kefaletle bir üst mahkeme olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldığı ifade edildi. Ayrıca Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği dava konusu olaylar ve bu olayların failleri ile ilgili kurum arşivinde yapılan incelemede bilgi ve belge bulunmadığını bildirdi.

"MEHMET AĞAR'IN TALİMATI İLE GÖZALTINA ALDIĞIMIZ KİŞİLER ANKARA'YA GÖTÜRÜLDÜ"

Gelen belgelerin ardından dönemin İstanbul Emniyet İl Müdürü Kemal Yazıcıoğlu'nun ifadesi SEGBİS sistemi ile alındı. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden duruşmaya katılan Yazıcıoğlu, sadece Ömer Lütfü Topal cinayeti ile ilgili bilgisi olduğunu söyledi. Ömer Lütfü Topal cinayeti ile ilgili Ayhan Çarkın'ın da aralarında bulunduğu 4 veya 5 kişiyi gözaltına aldıklarını aktaran Yazıcıoğlu, "O dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın talimatı ile gözaltına aldığımız kişiler Ankara'ya götürüldü. Götüren kişi de dönemin Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'di. Biz yakaladığımızda ifadelerini almamıştık ama gözaltına alınanlar el yazısı ile ifadelerini yazmışlardı. Ankara'ya götürüldüklerinde serbest bırakıldıklarını duydum. Bu durum içime sinmedi ve bu durumu o dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e illetim." ifadelerini kullandı.

Tanık Yazıcıoğlu'nun ifadesinin ardından sanık avukatları gelen bilgi ve belgeler hakkında beyanda bulundu. Sanık avukatlarından Ruşen Aliş Nergiz, sanık Yusuf Yüksel'in yurtdışı çıkış yasağının bir üst mahkeme olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmasına tepki gösterdi. Avukat Nergiz, "Yüzlerce klasör dosyayı inceleyip bu kararı nasıl verdiler anlamıyorum." dedi.

Sanıkların duruşmalardan vareste tutulma kararından vazgeçilmesini isteyen Avukat Sertaç Kamil Ekinci sanıkların tutuklanmasını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. Davanın geldiği aşamaya dikkat çeken Savcı Yasemin Banu Aksoy, sanıkların tekrar duruşmaya katılımının sağlanmasını talep etti.

SUSURLUK RAPORU İSTENDİ

Verilen aranın ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan, eksiksiz şekilde Mesut Yılmaz tarafından Ergenekon soruşturmasına gönderilen raporun tamamının gönderilmesi için İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına karar verdi.

TUNCAY ÖZKAN, HANEFİ AVCI TANIK OLARAK ÇAĞRILDI

Sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları yönündeki karardan vazgeçilmesine ilişkin talebin ve tutuklanmaları yönündeki talebin reddine karar veren mahkeme, sanıkların yurtdışı çıkış yasağı kaldırılması taleplerinin de reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca dava konusu olaylarla ilgili bilgisi olabileceği gerekçesi ile Gazeteci Hikmet Çiçek, CHP Milletvekili Tuncay Özkan, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ve TBMM Araştırma Komisyonu'nda İbrahim Şahin'in ifadesini alan eski bakan Fikri Sağlar'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Dava konusu olaylarla ilgili bilgisi olabileceği gerekçesi ile Gazeteci Uğur Dündar'ın da beyanın alınmasına karar veren mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili Mehmet Ağar, Özel Harekat polisleri ve 18 kişi hakkında 765 sayılı TCK'nın "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek" suçlamasıyla hazırladığı iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmişti. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasında sonra dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmişti. CİHAN
20 Kasım 2015 13:52
DİĞER HABERLER