MIT'e giren Fatih Koleji öğrencisi: Başarıyı okuluma borçluyum

MIT'e giren Fatih Koleji öğrencisi: Başarıyı okuluma borçluyum
İSTANBUL (CİHAN)- Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Institute Of Technology'e (MIT) girmeye hak kazanan Fatih Koleji öğrencisi Enes Kocabey, başarısını okuluna borçlu olduğunu söyledi. Kocabey, 65 bin dolar burs alacak.

Fatih Koleji 2014 mezunu Kocabey dünyadan çok az sayıda öğrencinin kabul edildiği MIT'e girmeyi başardı. Kocabey bu başarını okuluna bağladı. Kocabey'in MIT'e girmesi ailesi, okulu ve öğretmenleri tarafından sevinçle karşılandı.

Fatih Koleji'ne girdiği birinci sınıftan itibaren arkadaşlarıyla beraber çok güzel bir olimpiyat ortamına kavuştuklarını dile getiren Kocabey, "Dersin dışında, bilimle ilgilenerek 4 yıl olimpiyatlara katıldım ve çok güzel başarılar elde ettim. Burada bana, ailemin okulumun ve bilhassa hocalarımın çok katkısı olmuştur." dedi.

Fatih Koleji'ndeki eğitimine ulusal olimpiyatlarda elde ettiği derecelerde devam ettiğini belirten Kocabey, başarı serüvenini söyle anlattı. "Ulusal olimpiyatlarda ilk başta bir bronz madalya aldım. Ondan sonra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, TÜBİTAK matematik yedek milli takımına seçildim. Daha sonra gümüş madalya aldıktan sonra, TÜBİTAK asil takımına seçilerek o sene Bulgaristan ve Güney Afrika'da düzenlenen uluslararası matematik olimpiyata katıldım."

'MIT'E GİRMEK SÜRPRİZ OLDU'

MIT'e arkadaşlarının tavsiyesi üzerine başvuruda bulunduğunu dile getiren Kocabey, kabulünün sürpriz olmasına rağmen böyle bir beklentisinin olduğunu ifade etti. Kocabey, "Açıkçası biraz bekliyordum ama biraz da sürpriz oldu. Çünkü MIT Türkiye temsilcisi, mülakatta bana demişti ki 'MIT her sene Türkiye'den çok az sayıda öğrenci alıyor. İyi bir öğrenci olabilirsin ama MIT'e çok da bel bağlama, çünkü belli olmaz.' Bu yüzden ben de çok ciddi bir beklenti içerisinde değildim. Ama başvurumun kabul edildiğinin açıklandığı gün çok mutlu olmuştum." dedi.

'AKADEMSİYEN OLMAK İSTİYORUM'

Geleceğe dönük planlar konusunda ise Kocabey, "Bugüne kadar hep matematik yaptım, matematiği seviyorum. Üniversitede de matematiği ilgi çeken bazı alanlarına yönelmek istiyorum. Özellikle bilgisayar bilimlerini düşünüyorum. Dolayısıyla orada bilimin zirvesinde sevdiğim işi yaparak iyi bir akademisyen olmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ailesiyle bir sıkıntısının olmadığını belirten Kocabey, "Onlarda Allah razı olsun anlayışla karşıladılar. 'Eğitim için gidiyorsan sonuna kadar sana destek oluruz.' dediler. Ailem başta karşı çıksa da hep yanımda oldu. Başvurumum kabul edilmesi onlar için de sürpriz oldu. Çünkü onlara hiç beklemediğimi söylemişti." diye konuştu.

'65 BİN DOLAR BURS ALACAK'

MIT'de okumanın yıllık masrafının 65 bin dolar olduğunu dile getiren Kocabey, kendisine de 65 bin dolar burs verileceğini kaydetti. Kocabey, gelecekte çalışma kariyerini Türkiye'de mi yoksa yurt dışında mı sürdüreceği ile ilgili soruya ise "Eğer araştırmalarıma devam edebileceğime ikna olursam Türkiye'ye dönmeyi çok isterim. Ama araştırmalarımın önü kesilecekse ve bilim hayatıma düzgün devam edemeyeceksem Amerika'da devam edip orada Türkiye'yi temsil etmek de benim için problem değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Kocabey, MIT'e kabul edilmesinin son dönemde Fatih Eğitim kurumları hakkında oluşturulmak istenen olumsuz algı oyununu alt üst ettiğini dile getirdi. Kocabey, "MIT gibi bir üniversiteden kabul almak, aslında bu başarının uluslararası arenada tanındığını gösterir. Bu başarının Fatih Koleji'ne ve hocalarıma da güzel bir haber olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kulandı.

'ESNAF ÇOCUĞU'

Günlük hayatta tarihe ilgi duyduğunu ve satranç oynamayı çok sevdiğini söyleyen Kocabey, üç erkek çocuklu ailenin en büyüğü. Annesi ev hanımı olan Kocabey'ın babası ise esnaf. MIT kabulünde çok zorlu bir sınav ve eleme sürecinden geçtiğini dile getiren Kocabey, sadece akademik alanda başarı yapmış öğrenci değil de sosyal alanda da belli çalışmalar yapmış öğrenciler istediklerini ve okulda müfredat dışı yapılan kulüp faaliyetleri gibi çalışmaların göz önünde bulundurulduğunu anlattı. Kocabey, "MIT Amerika başvurusu, öğrencinin dünyaya bakış açısını da dikkate alan çok yönlü bir başvuru sistemi. Bu okulda öğretmenlerimin desteği ile yaptığım birçok müfredat dışı faaliyet ve bununla birlikte hayata bakış açımın değişmesi, hedef ve ideallerimi çok yüksek tutmam MIT'e kabul edilmemde en büyük etkenlerden biri diyebilirim. " dedi.

'ENES BUNU HAKETTİ'

Enes Kocabey'in matematik öğretmeni Yüksel Demir ise öğrencisinin MIT'e kabul edilmesinin kendileri içim büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi. Demir, "Olimpiyat sürecinde kazanmış olduğu başarılar, yapmış olduğu çalışmalar azimli ve istekli oluşu MIT gibi bir üniversitede okumayı hak etmişti." diye konuştu.



CİHAN
24 Mart 2015 14:44
DİĞER HABERLER