Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu miyom tedavisi hakkında bilgi verdi. Hastada yakınma bulunmuyorsa müdahale yapılmadan beklenebileceğini söyleyen Fıçıoğlu, "Tedavi, miyom ile alakalı yakınmaları bulunan kişilere yapılmalıdır. Klasik miyom tedavisinin cerrahi olduğu kabul edilir." dedi.

Tedavi yöntemlerine dair bilgi veren Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, ilaç tedavisinde asıl amacın, miyomlara ait olan belirtilerin geçici olarak giderilmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Fıçıcıoğlu, "Miyomun küçültülmesiyle beraber, bir takım belirtiler de yok olabilir. Adetin önlemesiyle hastanın kan kaybı azaltılır. Bununla beraber, miyomun küçültülmesi sayesinde, cerrahi uygulamaya ve teknik olarak alınmasına da yardımcı olur." diye konuştu. Tedavi yöntemlerinden bir diğeri olan GnRH analogları hakkında da bilgi veren Fıçıcıoğlu, "Bu çok özel durumlarda kullanılan ve çok kısa zamanda sonuç alınan bir tedavi yöntemidir. İlaçların 6 ay kullanılması, miyomların neredeyse yüzde 50 oranında küçülmesini sağlar. Bu sebepten dolayı, diğer tedavilere kombine olarak kullanılmaktadır. Miyomlar, cerrahi müdahale ile alınmadan önce, bu şekilde boyutlarının küçültülmesi yapılacak olan ameliyatı basitleştirerek, kan kaybını azaltmaktadır." şeklinde konuştu.

Embolizasyon tedavisinde ise hastaya lokalanestezi uygulandığını anlatan Fıçıcıoğlu, şunları dile getirdi:

"Kasıktan ince bir katater yardımı ile rahmi besleyen atardamarlara girilmesi sağlanır. Bu damarların içine tıkayıcı özellikte tanecikler verilir. Bu sayede tıkanmış olan damarlar, miyomların beslenmesine engel olarak, doku ölümüne sebep olur. Bununla git gide küçülen miyomlar ile beraber, ağrı ve kanama gibi şikayetler de artık ortadan kalkar. Rahimde var olan diğer dokular ise, karın bölgesinde bulunan damarlar tarafından beslendiği için, yapılan ambolizasyon işleminin etkisine maruz kalmaz. Günümüzde, rahimde bulunan miyomların tedavisinde çok sık kullanılan embolizasyonun en bilinen ve en önemli olan avantajları, lokal anestezi ile beraber anjiografiyle yapılması, ameliyatta herhangi bir kesinin yapılmaması ve hastaların ertesi gün hastaneden taburcu edilebilmesidir. Histerektomi ile beraber mukayese edildiği zaman, rahim korunmakta, miyomektomi ile mukayese edildiği zaman ise, sadece ameliyat edilen miyoma karşı değil, rahimde bulunan bütün miyomlara karşı etkili olan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin uygulanacağı hastalar, doğru bir şekilde belirlenmelidir. Kaynak: http://www.cemficicioglu.com.tr/miyom-tedavisi-nasil-yapilir"
CİHAN
10 Temmuz 2015 15:41
DİĞER HABERLER