Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Moskova'da bir araya geldi.
Rus İtar-Tass ajansı, dün 3,5 saat görüşen Aliyev ve Sarkisyan'ın, bugün Medvedev ile bir araya gelerek dünkü görüşmenin sonuçları üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını duyurdu.
Medvedev'in dış politikadan sorumlu yardımcısı Sergey Prikhodko da yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanlığı 2009 At Yarışını izlemek için hipodromda bulunan liderlerin, daha sonra Moskova'daki bir restoranda yaptıkları üçlü görüşmenin yapıcı geçtiğini söyledi.
Prikhodko, Medvedev'in Aliyev ve Sarkisyan ile dördüncü kez bir araya geldiğini belirterek, Medvedev'in Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanı olarak her türlü katkıyı yapmaya ve tarafların karşılıklı kabul edebileceği bir çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeye hazır olduğunu bir kez daha dile getirdiğini kaydetti.
Liderlerin Yukarı Karabağ sorununun çözüm yollarını değerlendirdiğini ifade eden Prikhodko, "Çok önemli konulardaki sorunlardaki anlaşmazlıklar devam etmesine rağmen görüşmenin kapsamlı ve çok yapıcı geçtiğini düşünüyoruz. Bize göre son derece yapıcı bir toplantıydı. Açık kalan bazı spesifik sorunlara yoğunlaşıldı. Aliyev ve Sarkisyan Başkan Medvedev'in Yukarı Karabağ sorununun çözüm bulunması ve Ermenistan ile Azerbaycan'ın pozisyonlarını yakınlaştırma çabalarından duydukları memnuniyeti dile getirdiler" ifadelerini kullandı.
Bu arada AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarından Rus temsilci Yuri Merjlikin de Rus İtar-Tass ajansına, Aliyev ve Sarkisyan'ın dün yaptığı toplantıda Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili görüşmeleri sürdürme niyetlerini dile getirdiklerini söyledi.
Merjlikin, Aliyev ile Sarkisyan'ın yanı sıra dünkü toplantıya katılan AGİT temsilcilerinin Karabağ sorununun çözümünün yadsınmadığı ve bu yüzden de görüşmelerin devam edeceği izlenimi edindiğini belirterek, "Minsk Grubu eşbaşkanlarından Amerikalı Mathew Bryza ağustos ayında bu bölgeye gidecek, ardından Fransız eşbaşkan Bernard Fassier eylül ayında gidecek. Daha sonra üçümüz birlikte bölgeye gideceğiz. Bu sayede liderlerin ekim ayında yeniden bir araya gelmesini sağlayabileceğiz" dedi.
Aliyev ve Sarkisyan arasında dün yapılan zirvede müzakere sürecine Yukarı Karabağ bölgesi temsilcilerinin de katılımı konusunun ele alınmadığını söyleyen Merjlikin, "Biz bölge temsilcilerinin müzakere sürecine, çözümün temel ilkelerinin kabul edilmesinden sonraki aşamada katılmalarının daha uygun olacağını düşünmekteyiz" diye konuştu.
Moskova'da dün Aliyev ve Sarkisyan arasında yapılan ve 3,5 saat süren toplantının başında ve sonunda basına herhangi bir açıklama yapılmazken, konuyla ilgili tek açıklama, Ermenistan Devlet Başkanlığı Basın Merkezi tarafından Rus İtar-Tass ajansına yapılmıştı.
Açıklamada, tarafların dışişleri bakanlarına yeni zirve için ortak çalışmaları talimatı verdiği belirtilerek, "Karabağ çatışmasının barışçıl çözümü için görüşmelerin sürdürülmesinde yapıcı yaklaşım sergilediler" ifadesi kullanılmıştı.
İtar-Tass, Moskova'daki zirveye, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları Yuri Merjlikin (Rusya), Bernard Fassier (Fransa), Matthew Bryza (ABD) ve AGİT dönem Başkanı Polonya'nın özel temsilcisi Andrzej Kasprzyk'in katıldığını duyurmuştu.
Bryza, Rus İtar-Tass ajansına görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Aliyev ve Sarkisyan'ın Karabağ sorununun çözümü konusundaki görüşmelerinin, "detaylı, spesifik ve ciddi" olduğunu söylemişti.
Zirvede yeni bir karar alınmamasından rahatsızlık duyduğunu belirten Bryza, ancak liderlerin ilk defa konuları bu kadar açık konuştuğunu ve görüş alışverişinde bulunduklarını vurgulamıştı.
Her şeyin mükemmel olduğunu ve tarafların bir uzlaşıya vardıklarını söylemesinin mümkün olmadığını belirten Bryza, ancak sürecin çok ciddi bir seviyede devam ettiğini ifade etmişti.
Fransız temsilci Fassier de yaptığı açıklamada, Aliyev ve Sarkisyan'ın birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, liderlerin ele aldıkları konuları değerlendirebilmeleri için zamana ihtiyaçları olduğunu, ancak bu zamanın da dün yapılan olumlu görüşmenin "soğumasına neden olacak uzunlukta olmayacağını" kaydetmişti.
Ermeni ve Azeri liderlerin bir sonraki zirvesinin en geç eylül ayında olmasını umduğunu ifade eden Fassier, "Dünkü zirve 13 ay içinde yapılan 6. zirve oldu ve bu da başkanların çok fazla konuyu ele aldıkları anlamına geliyor. Dünkü görüşme de son derece uzun sürdü" demişti.
AA