AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili hazırladıkları anayasa değişikliği teklifi ile 507 fezlekenin doğrudan mahkemelere gidebileceğini söyledi. Bostancı, düzenlemenin partiler için 'yetmez ama evet' diyecekleri bir teklif olduğunu vurguladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Ortak kamu vicdanını tatmin edecek şekilde dokunulmazlığa ilişkin anayasanın 83. maddesinde geçici değişiklik yapılmasını teklif ettiklerini hatırlatan Bostancı, "Bugüne kadar Meclis'e intikal etmiş olan milletvekillerine ilişkin olarak intikal eden fezlekelerin bir kereliğine anayasanın mevcut haliyle emrettiği usullerin dışında doğrudan doğruya yargıya konu edinilmesini sağlayıcı bir düzenleme teklifinde bulunduk." dedi.
Dokunulmazlıkların düzenlenmesinin genel kurula gelmesi konusunda safahatlarına yönelik olduğunu anlatan Bostancı, şunları kaydetti: "Bu safahatları ortadan kaldıran doğrudan doğruya yargının bu konulara ilişkin harekete geçmesini sağlayan bir düzenleme. Bugüne kadar Meclis Başkanlığı'na gelen dosyalarla birlikte 507 fezleke olduğunu görüyoruz. 507 denildiğinde Parlamento'ya karşı vekiller ne de çok fezlekelik suç işlemişler gibi bir kanaat oluşmasın. Aslında bunların birçok çoğunluğu belki sadece bir ifade vermekle ortadan kalkacak olan fezlekeler. Yargıya bile intikali mahkemeye intikali mümkün olmayacak fezlekeler. Bir ifade verildiğinde sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkacak durumlar. Ama kimileri ciddi kovuşturma ve takibat doğurabilir kanaatinin oluştuğu fezlekeler. Eğer bu düzenleme muhalefet partileriyle birlikte gerçekleşirse anayasanın geçici bir maddesi olarak düzenlenirse bu 507 fezleke doğrudan mahkemelere gidebilecek bu çerçevede kovuşturma soruşturma yapılabilecek. Teklifimiz bu."
Siyasette bugüne kadar partilerin bu konuya ilişkin söyledikleri tavır ve tutumlar hesaba katıldığında bu düzenlemenin partiler için 'yetmez ama evet' diyecekleri bir teklif olduğunu hatırlatan Bostancı, "83. maddenin bütünüyle değişmesi gerektiği teklifleri var. Öncelikle terörün ele alınması gerektiği teklifler var. Her halükarda bu tür talepleri de karşılayan o bakımdan onların taleplerini de sınırlı bir ölçüde de olsa kucaklayan ihtiva eden bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Enine boyuna bu teklifin müzakeresi yapıldı. Kamuoyu vicdanı, siyasetin şartları, imkanları hesaba katılarak bu çerçevede bir düzenleme teklifi olarak partilere götürüldü." dedi.
Cihan CİHAN