NATO'dan, Ukrayna'ya Patriot sevkiyatına onay

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi toplantısı ardından, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri verileceğini duyurdu.
SAMANYOLUHABER - ÖZEL

Açıklamada Amerikan Patriot kompleksleri ve Fransız-İtalyan SAMP/T gibi sistemlerin devredileceği belirtiliyor. Ayrıca İttifak ülkelerinin savunma bakanlarının mevcut sistemlerin "envanterini çıkardıklarını" ve bunların bir kısmını Kiev'e tedarik edebilecekleri sonucuna vardıklarını açıklandı.

NATO-Ukrayna Konseyi'nin toplantısında ayrıca yüksek hassasiyetli uzun menzilli sistemlerin ve 155 mm kalibreli mermilerin transferi de görüşüldü. Bu kararlar, Ukrayna'nın Rusya'nın saldırılarına karşı kendini savunma hakkını destekleme amacı taşıyor.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkeleri de Ukrayna'ya askeri destek sağlama yönünde bazı adımlar attı. AB zirvesinde, Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesi ve topçu mühimmatı da dahil olmak üzere gerekli tüm askeri yardımın hızlandırılması ve yoğunlaştırılması gerektiği vurgulandı.

Almanya, bu konuda öncülük ederek Ukrayna'ya hava savunma sistemleri sağlama girişiminde bulunuyor.

G7 dışişleri bakanları toplantısında da Ukrayna'nın savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi konusunda kararlılık ifade edildi.

Almanya'nın önerdiği Hava Savunmasına Yönelik Acil Eylem Girişimi büyük destek gördü ve bu çerçevede Ukrayna'nın hava savunmasının artırılması için çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
20 Nisan 2024 09:19
DİĞER HABERLER