Oğlu için engelleri kaldırdı

Oğlu için engelleri kaldırdı
Yaşadıkları apartmanın şartları uygun olmayınca çareyi kendileri buldu.
Bahçelievler'de, doğuştan bedensel engelli olan Serkan Uman'ın (24) babası, yaşadıkları binanın şartları engelliler için uygun olmadığından dolayı binanın dışına asansör yaptırdı. Asansör sayesinde kendi işlerini rahatlıkla halledebilen Umnan’ın sokakta karşılaştığı en büyük zorluk ise kaldırımlar. Uman’ın en büyük isteği ise kaldırımların engellilere yönelik yapılması. 

Doğum sırasında beyin felci geçirerek tekerlekli sandalyeye mahkum olan spastik engelli Serkan Uman’ın yaşama sevinci filmlere taş çıkartacak cinsten. Daha önce kitap da yazan ve birçok bilgisayar programını engelsiz kişilere göre çok daha iyi kullanabilen Uman’ın yaşadığı en büyük zorluk kaldırımlar. Yollarda tekerlekli sandalyesi ile ilerlerken bozuk ve rampası bulunmayan kaldırımlar Uman’ın en büyük düşmanı durumunda. 

Oğlunun azmini ve yaşama sevincini gören baba Yakup Uman' da, onun hayatını daha güzel sürdürebilmesi için kolları sıvadı. Binanın fiziki şartlarının engelli oğlu için uygun olmadığını gören Yakup Uman, binanın cephesine asansör yaptırdı. Serkan’ın apartmana tekerlekli sandalye ile giremediğini ve bina içindeki asansörün de engellilere yönelik olmadığını belirten Yakup Uman, birinci kattaki dairesine tek kişilik bir asansör monte ettirdi. Engelli genç kendi imkanları ile bu asansöre binebilirken, bu cihaz uzaktan kumanda yardımıyla da hareket edebiliyor. Asansörle evinin balkonuna çıkan Uman, yine ailesinin yardımıyla evin içindeki tekerlekli sandalyeye oturtuluyor. Asansörle ihtiyaçlarını kendi kendine halletme imkanına kavuşan Uman, her gün Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ndeki işine gidebiliyor, alışverişini kendi yapabiliyor.

‘SERKAN ALLAH’IN BİR LÜTFU’

Serkan’ın doğuştan engelli olduğunu belirten babası Yakup Uman, engelli oğluyla birlikte bir hayat geçirdiklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi. “Serkan’ın tatlılığı tartışılmaz.” diyen Baba Uman, “Bazı engeller var. Bu engelleri aşıyoruz. Gördüğünüz gibi asansör yaptırdık. Onu taşımaktan bizde de bel fıtığı oluştu. Şimdi asansörü kullanıyoruz. Serkan, Türkiye Omuriliği Felçlileri Derneği’nde çalışıyor. Sabah 8 buçuk gibi işe gidiyor. Akşam 4’te geliyor. Asansörünü kullanıyor. Bize pek fazla yükü kalmadı. Daha bize fazla yük olmasın diye önceden dışarı çıkmayı kabul etmiyordu. Ama şimdi asansörle düzenli bir şekilde inip çıkıyor. Serkan’la hayat çok güzel. Biz Serkan’ı çok seviyoruz. Serkan Allah’ın bir lütfu.” dedi. 

Oturdukları apartmanda asansör olmasına rağmen mimari bir hata olduğunu ifade eden Uman, “Binada yüksek girişten sonra asansör yapmışlar. Ondan dolayı asansörü yapmak zorunda kaldık. Kaldırımlar vahim durumda. Rampaları yok. Engelli çocuklarımızı kaldırımlar üzerinden getirip götüremiyoruz. Bir an önce kaldırım istiyoruz. Bu çocuklar hepimizin çocukları.” diye konuştu.

‘SÜRÜCÜLER ENGELLİ RAMPASININ ÖNÜNE PARK ETMESİN’ 

Engelliler için yapılan kaldırımdaki rampaların önüne park eden araçlardan şikayetçi olduklarını kaydeden Uman, “Araçlar rampa önüne araç park edince geçemiyoruz, geri geri gidiyoruz. Daha dikkat edilmesini istiyoruz. Engelliler konusunda daha duyarlı olunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Kendisinin doğuştan engelli olduğunu aktaran Serkan Uman ise her gün Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ndeki işine gittiğini söyledi. Engellilerin en büyük probleminin sokaktaki kaldırımlar olduğunu söyleyen Uman, belediyeleri kaldırım yapılırken engellileri de düşünmeye davet etti. Tek parmağını kullanabilen Uman'ın 'Her şeye rağmen yaşam' isimli bir kitabı da bulunuyor 
10 Kasım 2013 15:05
DİĞER HABERLER