ÖiB Basın Raporu: Sadece kasım ayında işsiz kalan gazeteci sayısı 100'ü aştı

ÖiB Basın Raporu: Sadece kasım ayında işsiz kalan gazeteci sayısı 100'ü aştı
Özgürlük için Basın (ÖiB) kasım ayı raporuna göre; sadece geçtiğimiz ay işsiz kalan gazeteci sayısı 100'ü aştı. Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne aykırı olduğunun vurgulandığı raporda "Kayyımların İpek Koza Medya Grubu'ndaki personel ve gazetenin politik bakışını değiştirme konusundaki tutumları da hukuka aykırıdır." denildi.

Özgürlük için Basın (ÖiB) Kasım ayı raporunda, Türkiye'de uzun zamandır devam eden ifade ve basın özgürlüğü ihlallerinin halen aralıksız olarak devam ettiği vurgulanarak, "Türkiye, uzun süredir devam eden ifade, basın ve iletişim özgürlüğü ihlallerinin en üst seviyeye çıktığı bir aya tanıklık etti." denildi.

Geçtiğimiz bir ayda 100'den fazla medya mensubunun işten çıkartıldığına dikkat çekilen raporda şu ifadeler yer aldı: "İpek Medya Grubu'na atanan kayyum heyeti Bugün gazetesi Ankara Temsilciliği çalışanlarının tamamının işine son verdi. Gazetenin eski yöneticilerine dört gün izin kullandırtan heyet, Ankara büroda çalışan 13 gazeteci ve bir personelin iş akdinin feshedildiğini bildirdi. İpek Medya'ya atanan kayyımlar, Bugün gazetesinden sonra, Millet gazetesinden de 58 kişiyi işten çıkarttı. Resmi tatilin bitmesinin ardından kurumlarına gelen gazeteciler, görevlerine son verildiği bildirilerek binaya alınmadı. Bina dışında bekletilen gazetecilere iş akitlerinin feshedildiğine dair üzerinde tarih olmayan belgelerle bilgi verildi. Gazetecilere, özel eşyalarını toplamaları için bile izin bile verilmedi."

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN TUTUKLANMASI BASIN RAPORUNDA

Kasım ayındaki ifade ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin de sıralandığı raporda, "Gerek AİHM gerekse Anayasa Mahkemesi'nin, 'İktidarda ve kamuoyu önünde olanların eleştiriye tahammül etmeleri ve bunların ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmeleri gerekir' şeklindeki kararlarına dikkat çekildi. Raporda merkez medyadan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Can Dündar ile Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün yayınlanan MİT TIR'ları ile ilgili haber nedeniyle tutuklandıkları belirtilerek, "AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin benzer yayınlarda gazetecilerin tutuklu yargılanmalarını hak ihlali sayan kararlarına karşın, her iki gazeteci de Silivri cezaevine iki ayrı koğuşa konuldu." denildi.

"DÜNDAR VE ERDEM'İN TUTUKLULUK HALİ ANAYASA'NIN KORUDUĞU DEĞERLERE AYKIRI"

Her iki üst kurumun, "Gazetecinin haberi, yorumu, siyasi tutumu ve ideolojisi değil, halkın haber alma hakkı ile gazetecinin haberini veya yorumunu yayınlayabilme özgürlüğünü kullanabilme hakkıdır" şeklindeki görüşlerinin paylaşıldığı raporda, "O nedenle Dündar ve Erdem'in hakkındaki ceza soruşturması ve tutukluluk hali, AİHM ve Anayasa'nın koruduğu değerlere aykırı bir müdahaledir." denildi.

"SADECE KASIM AYINDA İŞSİZ KALAN GAZETECİ SAYISI 100'Ü AŞTI"

Medya mensuplarına ve kurumlarına yönelik baskıların süregeldiğinden bahisle, kayyım ataması yapılan İpek Medya Grubu'nda işlerine son verilen 70 gazeteci ve çalışanlara ek olarak diğer medya gruplarından işten çıkarılanlarla birlikte sadece Kasım ayında işsiz kalan gazeteci sayısının 100'ü aştığı ifade edildi. Raporda "Hukukta görev tanımları bir işletmenin ekonomik ve idari görevlerini üstlenmek olan, işletme politikasına müdahalelerinin kesinlikle olmaması gerektiğine hükmedilen kayyımların İpek Koza Medya Grubu'ndaki personel ve gazetenin politik bakışını değiştirme konusundaki tutumları da hukuka aykırıdır." ifadesi yer aldı.

"KASIM AYINDA MAHKEMELERİN EN ÇOK VERDİĞİ KARARLARIN BAŞINDA HAKARET CEZALARI GELİYOR"

"Kasım ayında mahkemelerin en çok verdikleri kararlar arasında ön sırayı, Cumhurbaşkanına sosyal medya üzerinden hakaret cezaları aldı" denilen raporda, bu gerekçe ile birçok kişinin gözaltına alınıp iki gün nezarette tutuklandığı, aralarında Ertuğrul Özkök ve Cengiz Çandar gibi tanınan bazı yazarların bulunduğu kişiler hakkında da beş yıla kadar hapis cezaları ile davalar açıldığına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanına hakaret dolayısıyla açılan yüzlerce dava AİHM ve Anayasa Mahkemesinin aldığı kararlar doğrultusunda değerlenmesi gerektiğine işaret edilen, ÖiB raporunda, yürütülen kovuşturma, soruşturma ve ceza davalarında AİHM'e gitmeden, ülkenin kendi iç hukukunda çözülmesi Türkiye'nin demokratikleşmesine de katkı sağlayacağı belirtildi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK İHLALLER"

Raporda, yeni Basın Kartı Komisyonu'nun basın kartları ile ilgili değerlendirilmesinde Zaman gazetesinden eski ve yeni genel yayın yönetmenleri, Ekrem Dumanlı ile Abdülhamit Bilici'nin başvurularının ret edilmesi ve Antalya da düzenlenen G-20 Zirvesinde bazı gazetelere uygulanan akreditasyon engeli, basın özgürlüğüne yönelik ihlaller olarak kayda geçirildi.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ÖiB projesi ile ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor.

CİHAN
15 Aralık 2015 12:20
DİĞER HABERLER