Oksijen kaynağı dumanıyla tablolar yapan ABD'li ünlü sanatçı Ankara'da

Oksijen kaynağı dumanıyla tablolar yapan ABD'li ünlü sanatçı Ankara'da
Oksijen kaynağından elde ettiği duman ile tablolar yapan ABD'li ünlü sanatçı Dennis Lee Mitchell, tekniğini Türk öğrencilerle paylaştı.

Heykeltıraş Prof. Turhan Çetin'in OSTİM'deki atölyesinde Endüstri Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri ile bir araya gelen Mitchell, dünya çapında tanınmasını sağlayan 'kağıt üstüne duman' tekniğinin detaylarını anlattı. Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla ABD Büyükelçiliği'nin organize ettiği etkinliklerde ABD'li sanatçı, öğrencilere kask taktırıp, oksijen kaynağından elde edilen duman ile kağıt üzerine desenler çizmelerini sağladı.

Tekniği hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan sanatçı Dennis Lee Mitchell, dumanla çalışmaya 4,5 yıl kadar önce başladığına işaret ederek, "Çalışırken dumanın kağıt üzerinde iz bıraktığını gördüm, aşık oldum ve ilgimi çekti. Bu deneyimden sonra da bunu tam zamanlı olarak yapmaya başladım." dedi.

Türkiye'yi görmek istediğini ve çok sevdiğini ifade eden ABD'li sanatçı, Ankara ve İstanbul'da çeşitli kuruluşlarla, sanatçılarla bir hafta çeşitli etkinliklerde bulunacağını anlattı. "Benim bu tekniği kullanan, bildiğim 5 kişi var" diyen Metchell, "3'ü Avrupa'da, 2'si ABD'de. Benim tekniğim sıradan bir teknik değil. Boya ve tabloyu düşündüğünüzde insanlar bu konuyla ilgili çeşitli değer yargıları var, yorum yapabiliyorlar. Ama kağıt üzerinde duman söz konusu olduğunda bunun çok fazla geçmişi olmadığı için insanlar benim sanatıma, tekniğime nasıl yaklaşacakları konusunda, görmekte, kavramakta ve yorum yapmakta zorluklar yaşayabiliyorlar. İnsanlar iyi veya kötü diye bir değer yargısında bulunamıyorlar. Bu yüzden sanatım da yoruma daha açık hale geliyor. Benim sanatımda günümüzde karşılaştığım zorluklardan biri de bu." diye konuştu.

Dennis Mitchell, Fort Hays Kansas Devlet Üniversitesi'nden lisans derecesi ve seramik dalında yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, Güzel Sanatlar Seramik alanında yüksek lisans derecesiyle Tempe'deki Arizona Devlet Üniversitesi'nden mezun oldu. Mitchell'in kil heykelleri ve duman çizimleri üzerine yakın zamanda kaleme aldığı makaleler, 'Seramik Sanatı ve Algı' ve Chicago Sanat Dergisi ile 'Kerameiki Techni' gibi uluslararası dergilerde yayınlandı.

CİHAN
16 Şubat 2016 13:01
DİĞER HABERLER