Okullar açılmadan bir hafta önce tatilden dönün

Evde her istediği yapılan çocukların okulda büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten uzmanlar, aileleri uyardı. Çocuğun okul şartlarına hazırlanmasına yardımcı olunmasını tavsiye eden uzmanlar, "Okullar başlamadan en az bir hafta önce tatilden veya yazlıktan dönmekte fayda var. Okul açılmadan bir gün önce dönünce, çocuklar içsel olarak da kendilerini hazır hissedemezler ve adaptasyon zorluğu yaşanabilir." uyarısında bulundu.

Rentıp Hastanesi Psikologlarından Nihal Akın, okulların açılmasına bir hafta kala çocuğun okula motive edilmesi konusunda önemli bilgiler verdi. Ailelerin öncelikle okula başlayan çocuklarını duygusal ve psikolojik yönden okula hazırlamaları gerektiğinin altını çizen Nihal Akın, çocukların ilk hafta kaygı yaşamalarının normal olduğunu ifade etti.

"ÇOCUĞUNUZU HAZIRLAYIN"

Akın, şu bilgileri verdi: "Yeni bir ortam, yeni arkadaşlar, aileden ayrılma korkusu çocukta birazda olsa stres yaratabilir. Çocuklar yaşamış oldukları korkuları anneden ya da babadan ayrılırken ağlama, bağırma, anneyi- babayı bırakmak istememe şeklinde davranışlarla ya da bulantı, kusma, baş ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklarla gösterebiliyorlar. Bu yüzden çocuğun yeni ortamı ile ilgili muhakkak önceden bilgi verilmesi, çocuğun o sürece önden hazırlanması önemlidir. Artık arkadaşlarla oyun oynamak, tuvalete gitmek, sınıf içerisinde nasıl davranması gerektiği kurallara bağlıdır. Çocukların bu güçlükleri yenebilmesinde, ilkokulun onlar için mutlu ve yaratıcı deneyimlerle dolu bir yer haline getirilmesinde ailelere önemli görevler düşüyor."

"TATİLDEN ERKEN DÖNÜN"

"Okular başlamadan en az bir hafta önce tatilden veya yazlıktan dönmekte fayda var" diyen Akın, bunun gerekçelerini şöyle sıraladı: "Okul açılmadan bir gün önce dönünce, çocuklar içsel olarak da kendilerini hazır hissedemezler ve adaptasyon zorluğu yaşanabilir. Okul açılmadan okul kıyafetlerinin ve kırtasiye malzemelerinin hazır olması yine çocuğun okula kendini hazır hissetmesine katkı sağlar. Alış verişte kendi seçimleri olmasına izin vermek çocukları bireyliğe hazırlamak için önemlidir. Uyku düzeninin okul sürecine uygun hale getirilmesi, oyun saatlerinin gezme ve televizyon izleme saatlerinin okul saatine göre düzenlenmesi, beslenme saatlerine ve düzenine dikkat edilmesi, evdeki çalışma masasının ya da ders çalışma alanının yeniden düzenlenmesi okula uyumu kolaylaştırmakla birlikte, çocukla iletişim kurma ve işbirliği konularında da önemli ayrıntılardır. Kendi öğrencilik yıllarınız ile ilgili paylaşımlarda bulunmak onlara öğüt vermekten daha çok işe yarar."

"İLK GÜNLER OKULA BİRLİKTE GİDİN"

Çocuğu okula başlayan ailelerin gereksiz kaygılardan kurtularak çocuğuna moral vermesi gerektiğini vurgulayan Akın, şöyle devam etti: "Diğer taraftan okula ilk günlerde birlikte gitmek, öğretmeniyle tanışmak ve çocuğun kaygısını azaltmaya çalışmak faydalı olacaktır. Birçok aile kendi kaygısını okulda ne yapacak, nasıl uyum sağlayacak, öğretmeni ile ilgili sorun yaşar mı, gibi çocuğa yansıttığından çocukların kaygısı iki kat daha artmaktadır bu yüzden anne babanın sabırlı olması gerekir. Çocuğunuz büyüdü ve okulda sizsiz kalabilir. Ama tabi ki biraz zamana ihtiyacı var. Çocuktan hemen alışmasını beklemek hayal kırıklığı olur."

"HASTAYSAN OKULA GİTME' DEMEYİN"

"Bak o korkuyor mu?" gibi sözlerle çocuğun başkalarıyla kesinlikle kıyaslanmaması gerektiğini ifade eden Akın, "Bu çocukta özgüveni zedeleyen bir yaklaşımdır. Çocuğunuzu başkasıyla kıyaslamayın. Onun yerine güven verici olun ve kaygısını paylaşın birkaç gün sonra kendisini daha rahat hissedeceğini vurgulayın. Okul ve öğretmenlerle ilgili eleştirel olmayın çocukların okula ve öğrenmeye ilişkin yaklaşımları anne babanın düşüncelerinden etkilenebilir, çocuğunuz her hangi bir problem yaşıyorsa problem üzerinden konuşun. Okula gitmek istemeyen öğrencilerde ateşin yükselmesi, halsizlik, bulantı, karın ağrısı gibi fizyolojik rahatsızlıklar yaşanabiliyor bu durumlarda aile endişeye kapılıp her defasında 'hastaysan okula gitme' demek ya da 'doktora götürmek' yerine daha sakin tutumlarla bu duruma yaklaşmalıdır. Çocuk okul hakkında bir şey anlatırken dikkatle dinlemek önemlidir. Dinlenmeyen bir çocuk daima paylaşmaktan kaçınacaktır." diye konuştu.

"EVDE HER İSTEDİĞİ YAPILAN ÇOCUK OKULDA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAR"

Evde her istediği yapılan çocuğun okulda da aynı şeyi beklemesi sonucu hayal kırıklığı yaşadığını kaydeden Akın, "Çünkü evin dışında hiçbir yerde kimse her istediğini yapmaz bu yüzden anne-babalar diğer çocuklarında kendi çocukları kadar hakka sahip olduğunu çocuklarına anlatmalılar. Okula gitmek istemeyen çocuklara karşı başlangıçta kaygısını azaltıcı önce tam gün, sonra yarım gün, sonunda bir saat ve yarım saat şeklinde kademeli olarak azaltılarak anne yada babanın okula gitmesi sağlanabilir. Bu süreçte çocuğa okulu yeniden tanıtma, özendirme, arkadaş ortamı ve öğretmene alışma şeklinde destekler verilmelidir, asla çocuğun evde kalma isteği desteklenmemelidir. Ancak tüm bu çabalara rağmen çocuğun korkusu azalmıyorsa aile bir uzmanla bu konuyu görüşmelidir." CİHAN
22 Eylül 2015 10:32
DİĞER HABERLER