Terme Çevre Platformu (TERÇEP) üyeleri, TEMA temsilcileriyle bir araya geldi. İlçeye yapılmak istenen kömürlü santral için yapılan mücadeleyi anlatan üyeler, "Bu zaferi keşke OMV yapılırken de gösterebilseydik" serzenişinde bulundu.
Samsun'un Terme ilçesinde TEMA Vakfı bölge yetkilileriyle bir araya gelen TERÇEP üyeleri, Terme'nin kazandığı santral mücadelesinde yaşanan süreci vakıf üyelerine anlattı. Atatürkçü Düşünce Derneği Lokali'nde yapılan toplantıya TERÇEP Dönem Sözcüsü Ali Kondakçı, TERÇEP üyeleri Av. Hasan Demir, Rasim Kani, Zekayi Altunpala, Cemal Akyazı, Zabit Ordu ve Terme Kent Konseyi Başkanı Adnan Atik katıldı. Tema Vakfı adına yapılan mücadele hakkında bilgi alan heyet, bundan sonraki mücadelelerde de TEMA olarak kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirten Leman Özay, yapılan mücadelenin doğal yaşam için büyük bir başarı olduğunu kaydederek Terme halkına teşekkür etti.
'Kömür mü yoksa ömür mü?' sloganıyla mücadeleye başladıklarını belirten TERÇEP ilk dönem sözcüsü Zekayi Altunpala, "Termeliler olarak bu santralin ilçeye yapılacağını duyunca hemen ne yapabiliriz duygusuyla harekete geçtik. Sözümüzü duyurabileceğimiz bir platform olan TERÇEP etrafında toplanarak faaliyetlerimizi yasal bir zeminde yapmaya çalıştık. Seçtiğimiz kişilerle hızlı bir araştırmayla mücadeleye başladık. İmza kampanyaları, gösteriler ve eylemlerle sesimizi herkese duyurduk. Özellikle de Terme Belediye Başkanımız Şenol Kul'un santral açıklamaları Türkiye'de gündem oluşturunca insanın yaşam hakkı her şeyin önüne geçmiş oldu. Yaptığımız çalışmaların sonucunu gördük ve başardık." şeklinde konuştu.
TERÇEP eski sözcülerinden Hasan Demir de şunları söyledi: "Vatandaş, istemediği hiçbir şeyin gerçekleşmeyeceğini görmüş oldu. Bu bizim ilk detaylı ve kapsamlı mücadelemiz oldu. Örnek bir ÇED mücadelesi yaptık. Siyasetçiler, STK'lar, kadınlar ve gençlerle herkes bize destek oldu. Kim bilir Terme adına belki bu mücadele kitap bile olabilir."
"VATANDAŞ BİR OLUNCA YAPILAMAYACAK BİR ŞEY YOK"
TERÇEP eski sözcülerinden Rasim Kani, "Sokak sokak gezdik, mahallelerde kadınlarla buluştuk, cami cemaatiyle, muhtarlar ile bir araya geldik halka bu işin ciddiyetini anlattık. Terme'de bir yılda yanan 15 bin ton kömürün bu santralle 3 günde yanarak kara bir zehrin şehrimizin üzerine çökeceğini ve bizi zehirleyeceğini anlattık. Onlar da inandılar ve yaşam alanlarına müdahale ettirmeyip ne dersek yaptılar destek oldular, imza topladılar, yağmurda nöbet tuttular ve bu mücadeleye başarının adını yazdılar. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve kutluyorum." sözleriyle gelinen aşamayı anlattı.
"KEŞKE BU MÜCADELEYİ OMV YAPILIRKEN DE YAPABİLSEYDİK"
TERÇEP dönem sözcü Ali Kondakçı, "Bu mücadelemizi bölgemize örnek temsil eden OMV elektrik santrali yapılırken de yapabilseydik, bugün hiçbir santral bu topraklara gelmek için cesaret edemezdi. O dönemlerde bilmediğimizden, bilemediğimizden o santral yapıldı. Ama TERÇEP olarak o santral ile de çalışmalarımız olacak 2016 yılında farklı başvurularla bölgeye yaptığı zararı ispatlayıp gerekli yasal haklara başvuracağız. Şu anda faaliyetine hukuksuz olarak devam ediyor. İnşallah bu hukuksuzluk bir gün biter ve o da buradan pılını pırtısını toplar gider Termeli'de rahat eder." ifadelerini kullandı.
"TEMA OLARAK TERME'DE GÖREVE HAZIRIZ"
TEMA Vaksı Samsun İl Temsilcisi Leman Özay ise düşüncelerini şöyle ifade etti: "Terme halkının doğal yaşam alanı ve akciğeri olan ormanlar bizim önceliğimiz. Bugün burada diğer TEMA temsilcileriyle bir araya gelerek, neden biz bu oluşumun dışında kaldık ve hangi süreçlerle bu mücadele kazanıldı, onu sizlerin ağzından duymak için buraya geldik. Sizlere teşekkür ediyoruz, bizi misafir ederek mücadelenizi anlattınız. Biz de bundan sonraki süreçte TEMA olarak üzerimize düşen görevi yerine getirir, çalışmalarınızda sizlere destek olur ve yeşil doğamıza, yaşam alanlarımıza hep beraber sahip çıkmış oluruz." CİHAN