Oryantiring Milli Takımı hazırlık kampını tamamladı

Avrupa Yıldızlar Oryantiring Şampiyonası öncesi Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından düzenlenen Milli Takım Hazırlık Kampı İstanbul'da tamamlandı.

Romanya'da yapılacak olan Avrupa Yıldızlar Oryantiring Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek sporcuların belirlendiği kamp, 11-22 Haziran 2015 tarihleri arasında Belgrat Ormanı, Ömerli, Şile-Ağva ve Yıldız Teknik Üniversite'si Davutpaşa Yerleşkesi'nde gerçekleştirilirken, düzenlenen antrenman ve yarışlar sonrası milli takımı temsil edecek sporcular şu isimlerden oluştu:

K16
Zeynep Ocak, Özge Bozça, Betül Esner, Serdem Merve Ateş
K18
Elif Gökçe Avcı, Rahime Sözbir, Beyza Yıldırım, Hümeyra Altınışık
E16
Talha Günday, İsmail Kılınç, Samet Köşşek, Erdem Kardeş
E18
İbrahim Dilek, Faruk Akıncı, Emirhan Külahsız, Süleyman Eren

ORYANTİRİNG NEDİR? NASIL YAPILIR?

Oryantiring, her türlü arazi, iklim şartlarında harita ve pusula yardımıyla bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren bir spor. Ani ve doğru karar verebilme yeteneğini de olgunlaştıran bu doğa sporu, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında gerçekleştirilebiliyor.

Oryantiring sporu, koşarak -yürüyerek, bisikletle, kayakla ve engelli dallarında yapılabiliyor.

Bu spor için öncelikli olarak katılımcılarda haritası çizilmiş bir bölge olması gerekiyor. Haritalar uluslararası standartlarda çiziliyor. Şu anda Türkiye'nin değişik bölgelerinde haritası çizilmiş ve halen çizimi devam eden birçok bölge bulunuyor. Çizilen bu haritalar tamamen özel çizim programları kullanılarak ve harita çizicinin bölgeyi karış karış dolaşıp her türlü detayı yerinde görerek nakış işler gibi özel bir titizlikle çalışması sonucu hazırlanıyor. A-4 kağıdı büyüklüğündeki bir haritanın çizimi yaklaşık 2-3 ay sürüyor.

Aile sporu olma özelliği taşıyan oryantiring, çevreci özelliğiyle de dikkat çekiyor. Yetenek olarak önemli bir sivil ve askeri spor dalı olan bu branş, insanların, yaş, cinsiyet, etnik köken ve sosyal statüden bağımsız olarak tanışmalarını, iletişim kurmalarını ve beraberce eğlenmelerini sağlıyor.

Oryantiring (yönbulma), harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl onbinlerce sporcuyu bir araya getiriyor.

Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılıyor. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur. Türkiye'deki en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma sahne olan İstanbul 5 Gün yarışmalarıdır.

KURALLAR VE ARAÇLAR

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

Araçlar ise oryantiring haritası ve parmak pusulası

Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 - 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.

Sporcular ellerindeki okuyucuları kontrol noktalarında okutarak bir sonraki hedefe giderler

Pusula: Haritanın doğru yorumlanması ve kerteriz alma amacıyla yaygın olarak kullanılmakla birlikte zorunlu değildir. Gerek tecrübeli gerekse acemi sporcuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte kullanılabilmesi için şeffaf tabanlı yapılırlar. Parmak pusulası tek elde harita ile taşınabilmesi için parmağa takılabilen pusula tipidir.

Giyim: Kolay kuruyan sentetik kumaşlar tercih edilir. Kolların ve özellikle bacakların çalı ve dikenlerden korunması için uzun kollu tişört ve pantolon giyilir. Böylece doğada bulunan kene gibi zararlı böceklerin ısırmasına karşı da koruma sağlanır. Çalı ve dikenlerden daha iyi korunmak için tozluk da kullanılabilir.

Oryantiring ayakkabıları
Ayakkabılar: Koşuya uygun ve zemini iyi tutan herhangi bir spor ayakkabısı kullanılabilir. Oryantiring için özel üretilen çivili ayakkabılar da bulunmaktadır.
Oryantiring türleri
Uluslararası Oryantiring Federasyonu'nun kabul ettiği dört oryantiring disiplini vardır:
Koşu: En yaygın oryantiring branşıdır. Yürüyerek veya koşarak yapılabilir.
Dağ bisikleti: Kuralları koşu oryantiringine benzer. Mesafeler çoğu kez daha uzun, harita ölçeği daha büyüktür. Yarışmacılar haritalarını gidona tuttururlar.
Kayak: Kuzey disiplini kayağıyla yapılır.
Patika: Özellikle engellilere yönelik, hız unsurunun geri plana itilip harita okuma unsurunun vurgulandığı oryantiring branşıdır. Tekerlekli sandalye ile katılan bir sporcu ile koşabilen bir sporcu eşit koşullarda yarışabilir.

Bunlar dışında, yapıldığı araziye, kurallarına, zamana göre pek çok oryantiring türü vardır:
İstanbul 5 Gün yarışlarında bir oryantiringci, zor zemin koşullarında ilerliyor.
Skor oryantiringi: Amaç, belirlenen sürede azami sayıda hedef bulmaktır. Zaman dolduğunda takım ya da bireylerin bulduğu hedef sayısına göre puan değerlendirmesi yapılır.

Bayrak oryantiringi: Takımlar halinde yapılır. Her yarışmacı bulması gereken hedefe ulaştığında aynı takımdan başka bir sporcu sonraki hedefi bulmak için çıkar.

Gece oryantiringi: Karanlıkta, kafa lambası gibi bir aydınlatma aracı ile yapılır.

Park oryantiringi: Şehir içindeki park, kampüs vb. yeşil alanlarda yapılır. Şehir içi oryantiring yarışmaları İstanbul'daki Kapalıçarşı gibi labirentimsi mekânlarda da yapılabilmektedir. Bu tür yarışmalar oryantiring meraklılarına farklı bir deneyim sunduğu gibi, bu doğa sporunu şehir içine taşıyarak daha popüler hale getirmekte ve kitlelere tanıtmaktadır.

Macera yarışları: Oryantiring, macera yarışlarının önemli bir ögesidir. Bu anlamda macera yarışlarını oryantiring sporunun farklı şekillerde (bisiklet, kano, tırmanış vb.) ve çok daha zor fiziksel ve ruhsal şartlarda yapılanı olarak tanımlayabiliriz.

Dağ maratonu (dağ aşma yarışması): Oryantiringe göre daha geniş ve daha sarp arazide yapılan bir dayanıklılık sporudur. Bir günden uzun sürebilir. Yarışmacılar belirli kamp malzemelerini taşımak zorundadır.
CİHAN
22 Haziran 2015 14:23
DİĞER HABERLER