ANKARA (CİHAN)- Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt, imalat sanayi kapasite kullanımı, büyüme rakamları, dış ticaret ile tüketici güven endeksi verilerindeki negatif gelişmelerle ilgili olarak"Bu büyüme hızı, bu üretim profili ile 2023 hedefleri artık bir hayal." açıklamasını yaptı.
Ekonominin son 3 yıldır patinaj yaptığını, 2014 yılı büyümenin düşük ve tansiyonu yüksek bir yıl olduğunu belirten Kurt, 2015 yılı büyüme tahminlerinin yılın ilk üç ayında törpülenmeye başladığını, global piyasalarda sıcak para akımlarında oynaklık denildiğinde akla gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Sanayi üretimindeki gerilemenin ülke açısından alarm olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kurt, "Sanayi şirketlerinin sanayiden uzaklaşıp inşaat sektörüne yönelmesini durduracak önlemler acilen alınmalıdır." dedi.
"OLUMSUZ GELİŞMELERİN İŞARETİ KASIM 2014'TE ALINDI"
Ekonomideki olumsuz gelişmelerin işaretinin Kasım 2014'te alındığını belirten OSİAD Başkanı Kurt, Takvim etkisinden arındırılmış üretim endeksine göre bir önceki yılın aynı ayına göre imalat sektörünün eksi seviyelere gerilediğini; Suriye, Irak, İran, Libya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Ortadoğu pazarının kaybedildiğini, komşularla ticaretin neredeyse sıfırlandığını savundu. 2015 yılının ilk üç ayındaki büyüme rakamının da yüzde 1 seviyelerinde olabileceğini anlatan Kurt, katma değeri yüksek alanlardaki büyümenin yetersizliğine işaret etti. Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne dayalı olduğunu ve bunun da sorun teşkil ettiğini kayddeden Kurt, "Türkiye ne yazık ki, içine düştüğü orta gelir tuzağını aşamıyor. Çünkü yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünleri üretemiyoruz. İnşaat sektörüne odaklı bir ekonomik düzen de er veya geç tıkanır ki peşpeşe açıklanan ekonomik veriler, sözkonusu tıkanmanın boyutunu ortaya çıkarıyor. Sanayi şirketlerinin adeta kaçarcasına sanayiden inşaat sektörüne yönelmesi ülkenin geleceği açısından hayra alamet bir durum değildir." değerlendirmesinde bulundu.
Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şubat ayında işsizlik ödeneği için başvuranlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.1 artışla 81 bin 808 kişiye yükselmiş gözüküyor. Bu rakam bize istihdamda büyük bir gerileme olduğunu gösteriyor. Yine TÜİK verilerine göre Aralık 2014'te 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 20,2. Hiçbir ülke, bu yükseklikteki genç işsizin ortaya çıkaracağı ağır yükleri kaldıramaz. Bu gidişle Türkiye'nin 2023 hedeflerini tutturması mümkün değil."
CİHAN