Otizme dikkat çekmek için 'Otizmi Fark Et' yürüyüşü gerçekleştirildi

Manisa'da otizmli çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla 'Otizmi Fark Et' yürüyüşü gerçekleştirildi. Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, "Son 20 yıldır otizmin, çocuğun yetiştirilme biçimi ya da geçmiş yaşantısıyla ilgili olmadığı, nörobiyoljik sebeplerle oluştuğu saptanmıştır." dedi.

Saruhan Otel karşısında bulunan Laleli Parkı'nda yapılan yürüyüşte öğrenciler, "Aramızda fark var ama biz el eleyiz. Gözünüze bakmayabilirim ama siz gözlerimin içine bakın. Günlerden 2 Nisan, otizme mavi ışık yak. Korkma anne herkes bizimle bak" pankartı açtı.

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, burada yaptığı konuşmada, otizmin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden; sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgili alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu söyledi. Önceleri otizmin, anne baba tutumları, sevgi yoksunluğu ya da sosyal ilişki kurma konusunda duyulan korkudan kaynaklandığının sanıldığını dile getiren Atman, "Son 20 yıldır otizmin, çocuğun yetiştirilme biçimi ya da geçmiş yaşantısıyla ilgili olmadığı, nörobiyoljik sebeplerle oluştuğu saptanmıştır." dedi.

2 Nisan'ın, 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak belirlendiğini hatırlatan Atman, "Otizm, sadece bizim sorunumuz değil herkes tarafından bilinmesi, fark edilmesi gereken nöro gelişimsel bir sorundur. Farkındalığın artması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tespitin erken dönemlerde gerçekleştirilmesi ve tedavi aşamalarının erken dönemde başlaması otizmli çocuklarının yaşam kalitesi anlamında önem teşkil etmektedir. Bu yüzden çocuğun 1-1,5 yaş dönemindeki izlenimler büyük önem arz etmektedir. Çünkü otistik çocukların da diğer çocuklarımız gibi topluma kazandırılmasını önemsiyoruz." diye konuştu.

Bu amaçla, 2010 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Otizm Eylem Planı' taslağını hazırladığını aktaran Atman, "Bu taslağı inceleyecek olursak 7-65 maddeden oluştuğunu görüyoruz. Eğer bu maddeler uygulanabilirse otistik çocuklarımız adına çok güzel adımlar atılmış olacak. Bu taslak ile ilgili olarak en başta anne baba eğitimleri olmak üzere, sağlık ve eğitim çalışmalarının güçlendirilmesi, bu çocuklara istihdam sağlanması ve hayata kazandırılması gibi ana başlıklar halinde eylemlerin hayata geçirilmesi yönünde her türlü fırsatı değerlendirmek üzere bu günü seçtik. Çünkü Eylem Planı'nın olmazsa olmazı farkındalığı artırmak ve bilinçlendirmek. Bu yüzden onları görmezden gelmemeliyiz. Onlar bizim de çocuklarımız bizim de kardeşlerimiz. O yüzden gereken adımların atılması için bugün buradayız. Otizmin farkındayız. Fark ettireceğiz." şeklinde konuştu.Cihan CİHAN
01 Nisan 2016 17:42
DİĞER HABERLER