Özel eğitim gereksinimi olan bireyleri spor aracılığıyla sosyal hayatın içine katmayı hedefleyen Özel Olimpiyatlar Bölge Oyunları Adana'da başladı. Özel Olimpiyatlar Türkiye ile Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) işbirliğiyle düzenlenen organizasyona 7 ilden 219 özel sporcu katılıyor.
ÇÜ Lütfullah Aksungur Spor Salonu'nda atletizm, masa tenisi, yüzme ve futbol branşlarında gerçekleşen iki günlük etkinliğin açılış törenine katılan Özel Olimpiyatlar Türkiye Onursal Başkanı Dilek Sabancı, aynı zamanda doğduğu şehir olan Adana'da bu etkinliği hayata geçiriyor olmasının kendisine ayrı bir mutluluk verdiğini söyledi. Özel Olimpiyatlar Türkiye'nin 33 yıl önce toplumdaki özel eğitime ihtiyaç duyan bireyleri kapalı kapılar ardından çıkarmak amacıyla faaliyete geçtiğini ifade eden Sabancı, "Tek hedefimiz vardı, aradaki engelleri kaldırmak. Bu özel çocuklarımızı sosyal hayatın içine çekebilmek. Yaşıtlarıyla kaynaşmalarını sağlamak. Ne mutlu bize ki; aradan geçen 33 yılda kocaman ve sevgi dolu bir aile olmayı başardık. Bu dev ailenin temellerini rahmetli babam Sakıp Sabancı ile Prof. Dr. Hıfzı Özcan atmıştı. Şimdi biz büyüklerimizden devraldığımız bayrağı daha da ileriye götürmek için çalışıyoruz." dedi. 170 ülkede 225 kuruluşla faaliyet gösteren Special Olympics'in bünyesinde faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Dilek Sabancı, yaklaşık 4,5 milyon kişiye ulaşan uluslararası bir ailenin parçası olduklarını vurguladı.
'HER ÇOCUK ÖZELDİR, FAKAT BAZILARI DAHA ÖZELDİR'
Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak, tüm çalışmalarını Play Unifed kavramı altında topladıklarını ve 'Hayat birlikte, oyun birlikte' sloganını kendilerine çatı yaptıklarını anlatan Sabancı, şöyle devam etti: "Bugün özel ve partner sporcularımız, gönüllülerimiz, antrenör ve öğretmenlerimiz, doktorlarımız, teknik branş sorumlularımız ve ailelerimizle birlikte yaklaşık 500 kişilik muhteşem bir aile olduk. İşte bu muhteşem aile, Bölgesel Oyunlar süresince aslında hayatı ve oyunu nasıl birlikte güzelleştirdiğimizi size gösterecek. Fırsat verildiğinde neler başardıklarını, mücadelelere nasıl göğüs gerdiklerini görecek ve madalya sevinçlerine ortak olacaksınız. Bizim bir sloganımız var: Her çocuk özeldir, fakat bazıları daha özeldir. İnanın, bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Eminim aynı duyguları siz de paylaşacaksınız. Çünkü burada 2 gün boyunca, özel sporcularımızın başarma azmine tanıklık edecek, onları izlerken ne kadar güçlü ve istekli olduklarını göreceksiniz. Başardıklarında yaşadıkları mutluluğu inanıyorum ki siz de hissedeceksiniz. İşte o zaman –tıpkı şu anda tanık olduğunuz manzara gibi– aramızda hiçbir farkın olmadığına bir kez daha şahit olacaksınız."
Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Durmuş Ökten'in de birer konuşma yaptıkları programda engelli bireylerin folklor ve Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin jimnastik gösterileri beğeniyle izlendi.
Cihan CİHAN