Özgürlük, demokrasi ve adalet için meydanlara indiler

Emek ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, Antalya'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Antalya'daki en renkli 1 Mayıs kutlamalarından biri kapalı yol havuz başında yaşandı.

Cihan Sendikalar Konfederasyonu (Cihan Sen) ile Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Aksiyon İş) bağlı sendikalar 1 Mayıs'ı kapalı yol havuz başında kutladı. Kapalı yol başında toplanan sendika üyeleri ellerindeki çeşitli pankart ve dövizlerle sessiz bir şekilde havuz başına yürüdü. Yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşlara ev esnafa karanfil dağıtıldı. Havuz başına gelindiğinde maden kazalarında hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı ve Fatiha okundu. Cihan Sen ve Aksiyon İş'in ilk kez gerçekleştirdiği ifade edilen 1 Mayıs kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.

'Özgürlük, demokrasi ve adalet için 1 Mayıs'ta meydanlardayız' yazılı pankart açan işçi ve emekçiler 'Enflasyon tırmanıyor, işçi tırmalıyor', 'Vergiler emekçiyi eziyor', 'Gençlerin yüzde 30'u işsiz', 'Yaşlılar 110 lira ile nasıl geçinsin?', 'Asgari ücret 1900 lira olsun', 'Sosyal yardım değil, yeterli maaş istiyoruz', 'Yoksullaştır, yardım et, yönet felsefesine hayır', 'Vekil tok, asil aç, millet ekmeğe muhtaç', 'Kamuda lükse, israfa hayır', Makul ücret isterken makul şüpheli olduk', '11 milyon işçi toplu sözleşme istiyor', 'Asgari ücretin alım gücü 1993'tekiyle aynı', 'Özgürlük için 1 mayıs'ta meydanlardayız' yazılı dövizler taşıdı.

Bununla yetinmeyen sendika üyeleri torba yasaları başlarına torba geçirerek protesto etti. Hükümetin işçinin, emekçinin, emeklinin sesini duymamasından şikayet edip, seslerini duyurabilmek için ilginç bir yönteme de imza attılar. İşçi ve emekçiler seslerinin duyulması için eski haberleşme yöntemlerinden güvercin uçurdular, duman çıkardılar. Antalyalılar kadar yabancı turistlerin de ilgiyle izlediği kutlamaları sonunda davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, "Bugün emekçinin bırakın başka sorunlarını can güvenliği dahi yoktur. Sadece 2014 yılında bin 886, 2015 yılının ilk dört ayında ise 420 emekçimiz iş kazalarında hayatını kaybetti. Başta Soma ve Ermenek faciaları olmak üzere yaşanan bu kazaların neredeyse tamamı önlenebilir kazalardı. Yasaların emrettiği iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almayanlar ve onların siyasetteki ortaklarına, işbirlikçilerine sesleniyoruz. Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir. Canını hiçe sayan kan emeci vampirlerden hukuk önünde hesap sormasını bilecektir." dedi.

Milletin birikimlerinin israf sınırının da ötesinde harcandığını, açlık sınırı 1300 lirayı aşmasına rağmen insanların aylık 950 lira olan asgari ücrete mahkum edildiğini, asgari ücretin alım gücünün 1993'ün bile gerisine düşerek 800 liraya indiğini dile getiren Uyar, konuşmasında 11 milyon insanın sendikasız çalıştırıldığını, emekçilerin taşeron sistemiyle köleleştirildiğini, torba yasalarla milletin başına çuval geçirildiğini ifade etti. Uyar tüm bu yaşananlara karşın işsizlik ve kayıt dışı istihdamın rekora koştuğunu, VIP torpillerle işçi çocuklarının hakkının yendiğini sözlerine ekledi. CİHAN
01 Mayıs 2015 15:01
DİĞER HABERLER