Özkoçak: Doçentlik sınavında öznellik uygulanıyor, sözlü sınav kaldırılmalı

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, doçentlik sınavı uygulamasında sözlü sınavların ve eser inceleme safhasının kaldırılması gerektiğini söyledi. Özkoçak, "Jüri sistemi ülkemiz şartlarında ne yazık ki efektif olarak işleyememekte, ikili ilişkiler olumlu veya olumsuz olarak adaya geri dönmektedir. Sözlü aşamasında da jüri üyeleri tamamen öznel kriterler ile hareket edebilmektedir. Bu öznellik birçok adayı uzun süreler mağdur etmekte ve zaman zaman mobbing amaçlı kötüye de kullanılabilmektedir." dedi.

ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, doçentlik sınavı uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özkoçak, doçentlik başvuru şartlarının 2015 yılının son günü değiştirilerek daha zor hale getirildiğini kaydetti. Özkoçak, "Akademik kariyerin en önemli dönüm noktası olarak kabul edilebilecek doçentlik, ülkemizdeki jüri sistemi nedeni ile ne yazık ki her aday için farklı işlemektedir." ifadesinde bulundu.

Özkoçak, 5 jüri üyesinin karşısında gerçekleştirilen doçentlik sözlü sınavının ve eser inceleme safhasının kaldırılması gerektiği yönünde açıklamalar yaptığını aktardı. Özkoçak, bu sınav sisteminin kaldırılmasının gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Jüri sistemi ülkemiz şartlarında ne yazık ki efektif olarak işleyememekte, ikili ilişkiler olumlu veya olumsuz olarak adaya geri dönmektedir. Eser inceleme aşamasında, bir jüri üyesinin pozitif görüş bildirdiği dosyaya bir başka jüri üyesi negatif görüş bildirerek doçentlik için uygun olmadığına yönelik rapor verebilmektedir. Aynı şekilde sözlü aşamasında da jüri üyeleri tamamen öznel kriterler ile hareket edebilmektedir. Bu farklılıklar hiçbir yazılı kritere dayanmayıp tamamen öznelliğin sonucudur. Bu öznellik birçok adayı uzun süreler mağdur etmekte ve zaman zaman mobbing amaçlı kötüye de kullanılabilmektedir. Zaman, para ve motivasyon kaybına sebep olan bu sistem bir an önce kaldırılmalıdır."

ETİK İHLALİN OLMADIĞINA YÖNELİK JÜRİLER BULUNMALI

Özkoçak, son yapılan değişiklikler ile şartlar ağırlaştırıldığını, kriterlerin genişletildiğini ve jüri sisteminin kaldırılabilmesinin önünün açıldığını söyledi. Özkoçak, doçentlik kriterlerinin sağlanmasının doçent olmak için yeterli olması gerektiğini dile getirdi. Özkoçak, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Yalnızca şartların sağlandığına ve etik ihlalin olmadığına yönelik jüriler bulunmalı, inisiyatif kullanma hakkı kaldırılmalı ve doçent unvanını alan her akademisyenin öznelliğe yer bırakılmadan en geç 6 ay içerisinde Doçent kadrosuna atanması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu şekilde birçok sorun çözüme kavuşturulabilir, yıllarca eğitim alarak doçent olma aşamasına gelen adayların mağduriyeti ile zaman, para ve motivasyon kaybı engellenebilir. Bu isteğimizin yetkililerce dikkate alınmasını ve bu sistemin bir an önce değiştirilmesini arzu ediyoruz."

CİHAN
08 Ocak 2016 15:38
DİĞER HABERLER