Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla göz yummayacaklarını söyledi.
- Şiddet uygulayana para yerine 15 gün tutuklu kalma cezası verilecek
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile dün kahvaltıda bir araya geldi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla göz yummayacaklarını ifade ederek, Meclis açılır açılmaz getirilecek Torba Kanun ile hâkimlere, sağlıkçılara şiddet uygulayanları tutuklama yetkisinin verileceğini söyleyen Müezzinoğlu, "Hekim ile hasta arasına güvenlik güçlerini, kanunları koymak çok da doğru değil. Meclis açılır açılmaz Torba Kanun içinde, şiddet uygulayanlara tutuklama yetkisini hakimlerimize vereceğiz. Şiddet uygulayana para yerine 15 gün tutuklu kalma cezası verilmesi daha caydırıcı ceza olur" dedi. Müezzinoğlu'nun açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:
KIZAMIK SALGINI YOK: Kızamık salgını yok. Virüsün geliş kaynağı Suriye değil, Avrupa. Suriyelilerde görülmesinin, gelenlerin hepsinin aşılı olmaması. Vaka sayısı 300- 350'ye kadar çıkmıştı. Son iki haftada 10'lu rakamlara düştü.
TAM GÜN MÜJDESİ: Bayramdan önce tam gün kanununun Meclis'te görüşüleceğini düşünüyorum. Olağanüstü bir durum olursa bile ekim ayında yasalaşır. Yüzde 70-80 oranında beklentilere cevap verecek. Bazı üniversiteler için arzu edilenden düşük olacak ama bazı üniversiteler için sistemin sürdürülebilir ve geliştirilebilir olacak.
ACİLLERE ÜÇ RENK: Özel ve devlet hastanelerinde acil sağlık hizmetleri konusunda vatandaşın ücretle ilgili muhataplığı olmamalı. Sıkıntımız, şu anda kamu hastanelerimize mesai sonrası acile gelme oranının yüzde 40'lara yaklaşması. Bilimsel veriler bu acillerin hiçbir zaman yüzde 7'yi, 8'i, 10'u geçmediğini gösteriyor. Bunu ayrıştıracak çalışma yapıyoruz. Sarı, yeşil, kırmızı alan diye ayıracağız. 10 -15 gün içinde tamamlanıp Başbakanlık genelgesi halinde yayımlanacak.
GEMİ HASTANE İHALESİ YAPILACAK: Gemi hastane projesini tamamladık. Önümüzdeki haftalarda ihalesini yapacağız. Hastane gemi içinde ameliyathane, yoğun bakım hizmeti de verilecek. Hem yurt içi hem yurt dışı sağlık hizmeti sunulacak. Sahil illerinde rutin sağlık hizmeti, olağanüstü durumlarda ise uluslararası yardım ve desteklerde bulunulacak. Yaşlı hastaların kontrole gitmeleri sağlamak için "hasta transfer ambulansları" sistemini kuruyoruz.
SÜTANNEDEN VAZGEÇMEDİK: Anne sütü bankası ile ilgili proje önümüzdeki yıllarda yasalaşacak. Süt kardeşliği diye Müslüman kitlede bir yapı ve değer var. Bu değeri yok farz ederek anne sütüne ihtiyacımızı karşılayabilmemiz mümkün değil. Süt verilen bebek hangi anneden aldığını, süt kardeşlerini bilmesi gerekir. Ya da annenin sütü kime verdiğini bilmesi hakkı.
İLAÇ ÜRETİMİ: Türkiye'de çok ciddi şekilde ilaç ve tıbbi cihaz tüketimi yapılıyor. Türkiye, sağlık turizminde alması gereken payın benim kanaatimce yüzde 20'lerini alabiliyor, yüzde 70'e taşıdığımızda arzu edilen noktaya ulaşabiliriz. Türkiye artık ilaç ve tıbbı cihaz üretiminde de bulunduğu bölgede söz sahibi olacak noktaya gelebilmeli.