TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus'un yeni sürümü yayımlandı.
Açık kaynak dünyasının merakla beklediği sürüm; yeni özellikleri, esnek, hızlı ve güvenli yapısı ile dikkat çekiyor.
Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, heyecanla beklenen Pardus 2011'in kararlı sürümünü yayımladı. Pardus 2011; 2003 yılında TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) bünyesinde, bir olurluk ve planlama projesi olarak başlayan Pardus projesinin en son halkasını oluşturuyor. Pardus 2011 tanıtım etkinliğine katılan Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, yeni sürümün kullanıcıların beklemesine değecek özelliklerle geldiğini söyledi.
Pardus'un ilk sürümünden bu yana sürekli geliştiğini ve güçlendiğini vurgulayan Tekman, "Geride bıraktığımız süre boyunca yüz binlerce kullanıcının ve bir çok kurumun tercihi olmayı başardık. Pardus 2011 ile bu çıtayı daha da yükseltmek istiyoruz." dedi. Kısa bir süre önce yayımladıkları aday sürüm Hasankeyf'e de çok olumlu tepkiler aldıklarını aktaran Tekman, şöyle konuştu:
"Yeni özellikler, güncel yazılımlar LibreOffice gibi tercihlerimiz de kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsendi. Bilişim dünyasına yeni bir soluk kazandıracağına inanıyoruz. 2011 yılı bizim açımızdan hem bugün tanıttığımız yeni sürüm, hem de kısa süre sonra kamuoyuna tanıtacağımız Kurumsal 2 sürümümüzle dolu dolu geçecek, herkesi bu heyecan ve başarıyı paylaşmaya davet ediyoruz. Bu arada 'Mor Dağlar' adlı muhteşem parçayı Pardus 2011 ile sunmamıza izin verdikleri için Erkan Oğur'a ve Kalan Müzik'e, Pardus camiası adına teşekkür etmek isterim."
Erkan Oğur'un en sevilen parçalarından olan Mor Dağlar, Kalan Müzik ve Oğur'un desteği ile Pardus 2011'de yüklü olarak geliyor. Müzik dinlemek için yeni bir program keşfetmek isteyen yeni Pardus kullanıcıları bu sürümde Clementine ile tanışacak. Yeni sürümde göze çarpan en önemli yeniliklerden birini de OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice'in tercih edilmesi oluşturuyor. Pardus, LibreOffice'i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu. Pardus 2011'de daha çok donanım desteği ve iyileştirilmiş kullanım kolaylığı gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, virüs gibi art niyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı, programların kurulu gelmesi gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor. İlk günden beri bir çok dilde destek veren Pardus'a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi.
Akıllı telefonlardan sonra masaüstü işletim sistemlerinde de yaygınlaşan tek tuşla program kurma olanağı Pardus'ta TÜBİTAK tarafından geliştirilen PiSi ile ilk günden bu yana ilgi çeken özelliklerden biri. Pardus 2011, kurulumla birlikte gelen yüzlerce uygulamaya ek olarak PiSi depolarında, Skype, Google Chromium, VLC'nin de aralarında olduğu 3500'den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor.