Parsak, zorunlu trafik sigortalarındaki artış için araştırma önergesi verdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, son dönemde yüzde 300'lere varan oranlarda zam yapılan zorunlu trafik sigortalarındaki artışın araştırılmasına yönelik Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) araştırma önergesi verdi. Bu sigorta türünün devlet tarafından zorunlu tutulduğunu hatırlatan Parsak, vatandaşların aşırı yüksek sigorta primi bedellerine mahkum edildiğini kaydetti.

"PRİM ARAÇ BEDELİYLE YARIŞIR HALE GELDİ"

Bazı durumlarda sigorta prim bedellerinin, araç bedelleri ile yarışır hale geldiği ve aynı araca farklı sigorta firmaları tarafından teklif edilen fiyatlar arasında ciddi farklılıklar bulunduğuna dikkat çeken Parsak, "Mevzuat açısından zorunlu tutulan böyle bir sigorta türünde bu kadar büyük fiyat farklarının bulunması, konuyla ilgili kriterlerin net olarak belirlenmediğini açıkça ortaya koymaktadır. 4 bin liraya satın alınan bir arabaya bin liranın üzerinde sigorta prim bedeli çıkıyor, bu durum kabul edilemez." dedi.

"BU DURUM VATANDAŞLARIMIZI HUKUKSUZLUĞA İTİYOR"

Sigorta primlerindeki aşırı artışın vatandaşları çaresizlik içerisinde bıraktığını ve hukuk dışı yöntemlere yönelttiğini dile getiren Parsak, "Bu durum, araç sahiplerinin araçlarını, mevzuat açısından avantajlı olan başkaca kişilerin üzerine tescil etmeleri veya sigorta yaptırmamaları gibi büyük hukuki ihtilaflar doğuracak sonuçlara neden olmaktadır." diye konuştu. Konunun vatandaşların büyük bir çoğunluğunu yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Parsak, önergeye tüm partilerin destek vermesini istedi.

"VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR"

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerdem ise sigorta primleri ile riskleri devletin belirlemesi gerektiğini söyledi. Daha önce olduğu gibi sigorta şirketlerinin pirimleri yüzde 10 arttırıp, yüzde 20 eksilte bilmesi gerektiğini de kaydeden Özerdem, "Adı üzerinde 'zorunlu sigorta'. Zorunlu olan bir şeyin birisi 3 liraya birisi 5 liraya olmaz. Yani bu anlamda devlet rekabetçi sigorta primleriyle destek olma çabasındayken şu anda tam bunun tersi oluyor. Devlet sigortacılık anlamında tüketicisini korumuyor. Örneğin; 30 yaş altındaki bir adam araç satın alıyor bana sigorta yaptırmaya geliyor. 'Bin 500 lira diyorum'. 'Ya ağabey araba 8 bin lira sen ne yapıyorsun' diyor. Bir anlamda arabanın değeri de önemli değildir. 2012 model Ferrari alıyor, modelden dolayı poliçe bin lira, araba 500 bin lira." şeklinde konuştu.

Hazine Müsteşarlığı, 15 Haziran'dan 2015'den itibaren sigortacılık sisteminde yeni bir düzenlemeye gitmiş, daha önce devlet tarafından belirlenen sigorta fiyatlarını "Rekabet olsun" diye serbest bırakmıştı. Ancak, tam tersine sigorta şirketleri serbestliği fırsat bilerek sürekli zam yapmaya başlamıştı. Nisan ayından bu yana 8 defa zam yapıldı. Geçen yıl 270 lira olan bir otomobil sigortası bu yıl 750 liraya kadar yükseldi. CİHAN
22 Ocak 2016 12:04
DİĞER HABERLER