Partiler toplam 13 engelliyi milletvekili adayı gösterdi

Farklı partilerden toplam 13 engelli milletvekili adaylığına gösterildi. Bu kapsamda AK Parti'den 2 kişi, Cumhuriyet Halk Partisi'nden 4 kişi, Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) 5 kişi, Milliyetçi Hareket Partisi'nden 2 kişi milletvekili adayı oldu.

AK Parti'de bedensel engelli Bennur Karaburun Bursa 9. sıradan, Serkan Bayram Erzincan 2. sıradan aday gösterildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nde daha önce milletvekili olan Şafak Pavey İstanbul 1. Bölge 1. Sıradan aday oldu. Diğer engelli milletvekilleri adayları şu şekilde gerçekleşti: Doğan Çakmak İstanbul 1. Bölge 31. sıra (CHP), Tülay Ateş İstanbul 3. Bölge 17. sıra (CHP), Bekir Kasap Afyon 5. sıra (CHP), Serkan Özkan Ankara 1. Bölge 2. sıra (HDP), Abdülkani Tatlısu Ankara 1. Bölge 18. sıra (HDP), Ahmet Önerge İzmir 1. Bölge 7. sıra (HDP), Gülkız Türkdoğan Antalya 7. sıra (HDP), Özgür Şeref Yozgat 4. sıra (HDP), Bahattin Şengül 3. Bölge 13. sıra (MHP), Bünyamin Çiftçi 3. Bölge 24. sıra (MHP).

'SEÇİLEBİLECEK YERDEN MİLLETVEKİLLİĞİNE ADAY GÖSTERİLEN 3 KİŞİ BULUNMAKTADIR'

Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Avukat Suha Sağlam milletvekili adaylığı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Engellilerin 7 Haziran 2015 seçimlerinde milletvekili olabilmek için çeşitli partilerden başvuruda bulunduğunu söyleyen Suha, "7 Nisan 2015 günü Yüksek Seçim Kuruluna sunulan partilerin aday listeleri büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu listelerde, engelli hakları mücadelesinin içinden gelen ve temsil kabiliyeti olan engelliler seçilebilecekleri yerlerde yer bulamamışlardır." ifadelerini kullandı.

2011 seçimlerine göre kıyaslamalarda bulunan Sağlam, "Tablo hemen hemen hiç değişmemiştir. Tespitlerimize göre seçilebilecek yerden milletvekilliğine aday gösterilen 3 kişi bulunmaktadır. Bunlardan biri daha önce olduğu gibi CHP'den İstanbul 1. Bölge 1. sırada yer alan sayın Şafak Pavey'dir. Bu partiden konulan diğer engelli adayları seçilmesi olanaksız olan geri sıralarda yer almaktadırlar ve sayıları sayın Şafak Pavey dahil 4'dür. Bunların tamamı ağır veya hafif derecede bedensel engellidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlam, tabloyu bir bütün olarak değerlendirdiklerinde partilerin genellikle örgütlü engelli hareketinin içerisinden gelen kişilere uzak durduğu ve onlara listelerde yer vermediğinin görüldüğünü söyledi. Sağlam şöyle devam etti: "Seçilme olasılığı yüksek bulunan engellilerin tamamı bedensel engellidir. Bu durum, partiler açısından önemli bir zaaf oluşturmaktadır. Zira engellileri TBMM'de temsil edebilme kabiliyetine sahip olan engelliler, örgütlü engelli hakları mücadelesinin içerisinde bilgi ve deneyim kazanmış kişiler olabilir. Siyasal partiler seçilebilme olasılığı yüksel olan adayları ya hiç göstermemeyi ya da temsil kabiliyeti olmayan engelliler arasından seçmeyi tercih etmişlerdir. Temsil kabiliyeti olan engellilerin ya hiç aday gösterilmemiş ya da seçilebilecek yerlerden aday gösterilmemiş olması engelliler arasında büyük bir üzüntü ve rahatsızlık yaratmıştır. Engelli kitlesi TBMM'de temsilcisi olmayacağı duygusu içerisindedir." CİHAN
16 Nisan 2015 16:49
DİĞER HABERLER