Pelin Batu: Günümüzde gazeteci katliamı korkutarak, işten kovarak sürüyor

ESKİŞEHİR (CİHAN)- Gazeteci Pelin Batu, geçmişte yaşanan gazeteci katliamlarının, günümüzde 'işten kovarak' ve 'korkutarak' devam ettiğini söyledi. Türkiye'de insanların korku ile yönetildiğini belirten Batu, "Otosansür en büyük kısıtlama. Psikologlara ve sosyologlara büyük görev düşüyor. Ülkede, depresyon çok artmış durumda." dedi.

Eskişehir merkez İlçe Tepebaşı Belediyesi'nin, Şair Haydar Ergülen yönetiminde gerçekleştirdiği 'Kent Kültür Söyleşileri'nin bu ayki konuğu gazeteci Pelin Batu oldu. Özdilek Kültür ve Sanat Merkezi Oktay Ekinci Sahnesi'nde gerçekleştirilen 'Türkiye Medyası' söyleşisinde konuşan Gazeteci Pelin Batu, Türkiye'de son dönemlerde gazetecilere yapılan baskılara ve gözaltılara sert tepki gösterdi. Gazeteci Batu, geçmişte İttihat ve Terakki döneminde olduğu gibi 50'li yıllarda ve daha sonraları 90'lı yıllarda Güneydoğu'da yaşanan gazeteci katliamlarının, günümüzde de 'işten kovarak' ve 'korkutarak' devam ettiğini anlattı. Türkiye'de pek çok insanın korku ile yönetildiğini belirten Batu, "Otosansür en büyük kısıtlama. Psikologlara ve sosyologlara büyük görev düşüyor. Ülkede depresyon çok artmış durumda." diye konuştu.

GAZETE PATRONU BAŞKA İŞ YAPAMAZ

O yıllarda başlayan özel gazetenin, günümüzde iktidar yanlısı gazete yapısıyla 'resmi gazeteye' dönüştürüldüğünü savunan Batu, Avrupa'da gazete sahipliğinin farklı işlediğini kaydetti. "Gazete patronu başka iş yapamaz. Medya büyük bir güçtür çünkü." diyen Batu, "Sen bu gücü, ihale almak için kullanmaman lazım. Ama bu bizde böyle değil. Bu güç, yalakalık yaparak, ihaleleri almak için de kullanılıyor." diye konuştu.

Türkiye'de ilk 'bağımsız' gazetenin 1840 yılında İngiliz William Churchill tarafından İstanbul'da çıkarılış öyküsünü anlatan Batu, şöyle dedi: "Churchill, Kadıköy'de avlanırken kazara bir çocuğu yaralar ve tutuklanır. İngiliz elçisi araya girer ve Churchill serbest kalır. Ayrıca, Osmanlı yönetimi, Churchill'in gönlünü almak için pırlantalı bir nişan ve bin kantarlık zeytinyağı ticareti izni verir. Ek olarak da Churchill, Türkçe gazete çıkarmak için izin ister, ona da 'tamam' denir. 1840 yılında ilk Türkçe gazete yayın hayatına başlar. Adı da Ceride-i Havadis'dir."



CİHAN
01 Mart 2015 12:02
DİĞER HABERLER