Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde yer alan bilgilere göre; peynir üzerindeki etiketlerde 'geleneksel, yöresel, doğal, çiftlik peyniri' gibi ifadelerin bulunması yasaklandı. En az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirlerinde "eski" ifadesi kullanılabilecek.
Doğrudan insan tüketimine sunulan ve-veya üretim sonrası diğer ürünlere işlenmek üzere hammadde ya da yarı ürün olarak kullanılan tüm peynirleri kapsayan tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Peynire ilişkin tanımlar ve özelliklerin detaylı olarak açıklandığı tebliğ; katkı maddeleri, veteriner ilaç kalıntıları, Koksidiyostat ve Histomonostat kalıntıları, aroma vericiler, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, hijyen, ambalajlama, etiketleme, taşıma ve depolama, numune alma ve analiz metotları, idari yaptırım ve uyum zorunluluğu konu başlıklarını açıklıyor.
Tebliğ kapsamındaki ürünler, 4. maddede tanımlanan ürün adlarına veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilecek. Bu şekilde bir adlandırma yoksa, yöresel veya ülkesel adlarına uygun olarak piyasaya arz edilebilecek.
Peynirler süt yağı miktarlarına göre sınıflandırılır ve yağlılık sınıfı, etiket bilgilerinde ürün adıyla aynı yüzde ve aynı puntoda kolay görülebilecek şekilde belirtilecek. Peynirler, olgunlaşma durumuna göre sınıflandırılır ve bu durum etikette ürün adı ile birlikte belirtilecek. Tebliğde, "Peynirlerin etiketinde, köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri gibi ibarelere/nitelemelere yer verilmez." vurgusu yapıldı.
AMBALAJ ÜZERİNDEKİ YAZI PUNTALARININ BÜYÜKLÜĞÜ
Tebliğin 'Etiketleme' başlığı altındaki diğer düzenlemeler şöyle: "Peynirlere uygulanan fiziksel işlem etiket bilgilerinde belirtilir. Üretiminde çeşni maddesi kullanılan peynirlerin etiketinde çeşni maddesinin adı ürün adıyla birlikte belirtilir. Peynir üretiminde kullanılan sütün tek bir türe ait olması durumunda türün adı peynir adı ile birlikte belirtilebilir. Bu ürünlerde hayvan türünün görselleri etikette kullanılabilir. Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında 'koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir' gibi ifadelerle belirtilir. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmez. Bu Tebliğ kapsamında olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketlerinde son tüketim tarihine ilave olarak gün/ay/yıl olarak üretim tarihi de belirtilir. Prosesinde pastörizasyona eşdeğer bir ısıl işlem bulunmayan çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütlerden üretilen ve telemesi haşlanmamış peynirlerin etiketlerinde 'çiğ sütten üretilmiştir' ibaresi ürün adı ile aynı yüzde ve Ek-5'in bir numaralı bendinde tanımlanan x-yüksekliğinin en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak yazılır. En az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirlerinde 'eski' ifadesi kullanılabilir. Yöresel/ülkesel adları ile bilinen peynirler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle piyasaya arz edilebilir. Olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketinde olgunlaştırma süresi 'üretim tarihinden itibaren en az … gün olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmiştir' şeklinde belirtilir. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde '……küf kültürleri kullanılarak olgunlaştırılmıştır." ibaresi yer alır."
YAPTIRIM VE UYUM ZORUNLULUĞU
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11.6.2010 tarihli ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.
Uyum zorunluluğu bölümünde ise şu düzenleme yapıldı: "Bu tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri bu tebliğ hükümlerine 31/12/2015 tarihine kadar uymak mecburiyetindedir. Bu tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1/1/2016 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31/12/2016 tarihine kadar piyasada bulunabilir. Bu tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1/1/2016 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve son tüketim tarihi bir yıldan fazla olan peynirler 31/12/2017 tarihine kadar piyasada bulunabilir."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği; 29.12.2011 tarihli ve 28157 3'üncü mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin 85. maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlandı.
CİHAN