Polis, 21 ayrı yankesicilik çeşidi olduğunu belirterek, alınacak tedbirleri sıraladı.
Toplu taşım araçlarında, otogar, tren garı, havayolu terminalleri, pazarlarda, alışveriş yerlerinde, kalabalık arasında kişilerin dalgınlığından yararlanan yankesiciler, vatandaşları mağdur ediyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü, 21 ayrı yankesicilik çeşidi olduğunu belirterek, alınacak tedbirleri sıraladı. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yankesicilik yöntemlerini şöyle sıraladı: "Kapkaç, tantanacılık, söğüşçülük, muslukçuluk, pislikçilik, madaracılık, silkeleme, üçkağıtçılık, falcılık, tavcılık, kaldırımcılık, tombalacılık, teker üstü, definecilik, otomobil dolandırıcılığı, definecilik, sahtekarlık, kamyonla mal dolandırıcılığı, banka dolandırıcılığı, aloculuk, tırnakçılık."
Genellikle toplu taşıma araçlarında meydana gelen yankesicilik olaylarına karşı polis, vatandaşların tedbirli olmasını istedi. En bilinen yankesicilik yönteminin 'kapkaç' olduğu belirtilen açıklamada, kapkaçın genellikle tenha sokaklarda yaya olarak yürüyen bayanların, mobiletli veya yaya şahıslar tarafından omuz çantalarının, boyun zincirlerinin ani bir hareketle çalınmasıyla meydana geldiği anlatılıyor.
Tantanacılık yöntemiyle yankesiciliğin ise yürüyen yaşlıların önlerinde iki veya üç şahsın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek, aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması şeklinde gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, halk arasında çok bilinmeyen 'aloculuk' yöntemiyle de çok insan mağdur oluyor. Bu yöntemi kullanan yankesiciler, kendilerini yüksek mevkili bir şahıs olarak tanıtarak, telefonla ikna ettikleri işyerlerine yardım toplamak bahanesi ile gönderdikleri şahıslarca para topluyor.
Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, 'Söğüşçülük' yönteminin ise genellikle alkollü kişiler üzerinde uygulandığına dikkat çekti. Aşırı alkol etkisi ile kendisini kaybeden, sızan, açıkta uyuyan şahısların üzerinde bulunan para ve kıymetli eşyalarının çalınması yöntemi 'Söğüşçülük' olarak adlandırılıyor. Aynı yöntemde yankesiciler, başka bir kişiyi tanıma numarası ile samimiyet kurup, yiyecek ve içeceklerine madde koyarak şahsın kendinden geçmesini sağladıktan sonra para veya eşyalarını alabiliyor.
İŞTE YANKESİCİLİK YÖNTEMELERİ
Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yer alan bazı yankesicilik yöntemleri ve açıklamaları şöyle:
Muslukçuluk: Camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır.
Pislikçilik: Genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.
Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.
Silkeleme: Şahıslara, tanıyor gibi yaklaşıp, başından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup, tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.
Üçkağıtçılık: Halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kağıdı ile kağıdın çok iyi saklanarak şahısların kandırılarak paralarının alınması şeklinde meydana gelmektedir.
Falcılık: Genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi, yalanı ile ziynet eşyaları bir mendile sarılır, el çabukluğu ile mendil değiştirilir, fal bozulmasın diye "bu mendili daha sonra aç" diyerek ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.
Tombalacılık: Sigara veya kıymette değersiz eşyaları kazandırmak bahanesi ile bir torba içerisine koyulan numaralarla çekiliş yaptırılır, kartlarda bulunan numaralar genelde torbada bulunmaz ya da çift gözlü torba kullanılarak şahısların paraları alınır.
Teker üstü: Genellikle toplu taşım araçlarının içerisindeki sıkışıklıktan faydalanarak çantalarından veya ceplerinden paralarının çalınması olayıdır.
Definecilik: Tarihi altın buldukları ve satmak istedikleri bahanesi ile numune altın verilip, zengin kişilerden ikna yolu ile yüksek miktarlarda para alınarak kaçılması olayıdır.
Sahtekarlık: Kendisini sahte rütbe ve makamlarda göstererek, sahte resmi üniformalar giyerek, sahte kartlar bastırarak (sahte doktor, sahte polis, sahte subay, sahte müfettiş vs.) şahısların para, mal ve ziynet eşyalarının alınması olayıdır.
Kamyonla Mal Dolandırıcılığı: Nakletmek amacı ile sahte plaka ve kimlik kullanarak kamyonlarına yükledikleri malların istenilen yere götürülmeyip, piyasaya düşük fiyatla satılması şeklinde gerçekleştirilir.
Tırnakçılık: Para bozdurmak bahanesi ile verdikleri yüksek değerli Türk Lirası veya yabancı paranın üzerini alırken el çabukluğu ile paranın eksiltilmesi ve fazla paranın alınması.