Prim borcu olanlara kötü haber

Prim borcu olanlara kötü haber
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlara eczanelerden kötü haber geldi. Borcunu ödemeyenlerin hastanelerde muayene olabileceği ancak ilaçlarını ücretli alacağı belirtildi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Bakanlar Kurulu kararına göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşların hastanelerde muayene olabileceğini ancak yazılan reçetelerdeki ilaçlarını eczanelerden ücretli olarak alabileceklerini belirtti.

Bu durumun kendilerinden kaynaklı olmadığını söyleyen Saydan, "Muayene olabilirsiniz ama yazılan reçeteler SGK tarafından ödenmemektedir" dedi.

ECZANEYE GELİNCE ACI REÇETE

Saydan yazılı açıklamasına şöyle devam etti: “Ayaktan tedavi nedeni ile yazılan reçeteler ve serbest eczanelerden karşılanan ilaçlar uygulama kapsamı dışındadır. Yapılan düzenleme ile hastaların muayene olmasına ve reçete yazılmasına engel konulmamış olup, bu tür ilaçlar ve reçeteler eczanelerimizden ücretli olarak karşılanacaktır. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, kamuoyunda oluşan algı nedeni ile reçetelerini de ücretsiz alacakları yanılgısına düşmektedirler.”

SGK KARŞILAMAYACAK

Saydan, SGK tarafından reçete yazılmasına engel konulmadığı için, vatandaşların aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, devlet üniversitelerine ait sağlık tesisleri gibi yerlerde muayene olup reçete yazdırdıklarında reçete bedelleri ödenmeyeceği için eczanelerden ilaçlarını SGK üzerinden alamayacaklarını kaydetti.

SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL

Nurten Saydan “Tedavi, muayene ve ilaç temini ile bir bütündür. Yasal düzenleme ile hastalara ‘Muayene ol ama ilacına karışmam’ demek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. GSS prim borcu olan vatandaşlarımız muayene olabilirler ama reçeteler ücretli olarak verilebilmektedir” dedi.

GENÇLER SOSYAL GÜVENLİKTEN HABERSİZ

Turgut Özal Üniversitesi, gençlerin sosyal güvenlikten habersiz yaşadığını yaptığı araştırmayla gözler önüne serdi. 23 üniversiteden bin öğrencinin katıldığı “Türkiye’de Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Güvenlik Algı Düzeyleri” adlı çalışmada gelir testi uygulamasından gençlerin yüzde 78,3’ünün bilgi sahibi olmadığı görüldü.

‘SİGORTASIZ ÇALIŞMAM’

Araştırmayla gençlerin sosyal güvenlik ve sağlık sisteminden memnun olmadığı tespit edildi. Yüzde 80,6’yla “Sigortasız çalışmam” diyen katılımcıların, emekliliğinde bile geçim sıkıntısı yaşayacağını düşündüğü dile getirildi.

Gençlerin yüzde 74’ünün ne zaman emekli olacağını bilmediği dile getirildi. Sadece yüzde 26’sının emekliliğini bildiği kaydedildi. Hastaneye gittiklerinde cebinden para çıkıp çıkmayacağı sorulan öğrencilerin yüzde 26’sının konuya hakim olduğu görüldü. Bilgisi olmayanların oranı ise yüzde 74 olarak açıklandı.

RÜŞVETLE EMEKLİLİK PLANI

Bunun yanı sıra katılımcıların yüzde 37’si hak etmemesine karşın birilerine para vererek emekli olabileceğini ifade etti. Gençlerin yüzde 43’lük bir kesimi ise sürekli çıkan af yasaları nedeniyle vergi ve primlerini süresinde ödemeyi düşünmediklerini dile getirdi. Araştırmayı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bulut, söz konusu oranların ortalaması alındığında ahlaklı eğilim oranının yüzde 65,6 çıktığını vurguladı.  Gençlerin ortalama yüzde 34,4’ünün sosyal güvenlik yükümlülükleri karşısında ahlaklı bir eğilim göstermediğini kaydetti.

Bugün Gazetesi

07 Ekim 2015 02:00
DİĞER HABERLER