Prof. Özkan: Organ nakli konusunda klinikte önde, araştırmada gerideyiz

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2015'in başında verilmeye başlanan robotik cerrahi yöntemiyle çok sayıda hasta sağlığına kavuştu. Normal cerrahi operasyonlara oranla daha kolay ve acısız olan robotik müdahaleyle hastalar daha kısa sürede iyileşiyor. Üniversite hastanesinde 8 ayda 50 kişiye robotik cerrahi uygulandığı bilgisinin veren Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, hedeflerinin yılda 250 hastaya hizmet vermek olduğunu açıkladı.
Yaptığı yüz ve kol nakilleriyle ilkler arasına girip dünyada adından söz ettiren Prof. Dr. Ömer Özkan da uyguladığı robotik cerrahiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Organ nakli alanında çalışmalarına devam ettiğini belirten Özkan, "Organ nakli araştırmasında dünyada söz sahibi değiliz." diyerek dert yakındı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan robotik cerrahiyle ilgili Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Özkan, "Bizim projemiz klinikte ön sırada olmak. 'İnsanlar aletleri üretiyor, biz onları satın alıyoruz' deniliyor. Maalesef bu bize pahalıya geliyor. Laboratuvar, araştırma çalışmalarında çok gerideyiz. Enstitü ve organ nakli merkeziyle birlikte biz artık bunların araştırmasını yapabiliriz. İnşallah gelecekte biz de bu araştırma kısmında söz sahibi olmak istiyoruz. Dünyada organ nakli araştırmasında çok söz sahibi değiliz. Klinikte öndeyiz, araştırmalarda çok ön sırada değiliz." şeklinde konuştu.

Robotik cerrahi ve diğer alanlarda çalışmalarının süreceğini aktaran Özkan, "Organ nakli ekibiyle çalışma yapıyoruz. Şu anda bizde 43 kol nakli bekleyen hastamız var. Tek büyük sıkıntımız donör bulunmaması." dedi.

Robotik cerrahinin diğer yöntemlere göre avantajlarını anlatan Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe hastanenin, Türkiye'de ve dünyada isim yapan 25 hekimini robotik cerrahi kullanım kursuna göndererek ve sertifika aldırdığını ifade etti. Robotik cerrahi bilim ve yürütme kurulu oluşturduklarının aktaran Kurtcephe, "Bir ameliyathaneyi tamamen robotik cerrahi şartlarını taşıyacak şekilde düzenledik. Hemşirelerimiz, teknik personelimizi eğittik." dedi.

Robotik cerrahiyle 50 operasyon yapıldığını yineleyen Kurtcephe, bunlardan 21'nin prostat kanseriyle ilgili olduğunu kaydetti. Ayrıca kulak burun boğaz alanında 6, mide ve kalın bağırsakla ilgili 6, jinekoloji ve onkoloji alanında 10, gırtlak kanseriyle ilgili de 6 operasyon yapıldığını dile getirdi. Robotik cerrahi ile yapılan operasyonlar sayesinde hastaların kısa sürede sağlıklarına kavuştuğunu ifade eden Kurtcephe, "Yıl sonuna kadar vaka sayısını 75'e çıkarmayı bekliyoruz. Ameliyat yapılabilecek, kullanılabilecek bazı alanları da katmak suretiyle bundan sonraki yıllarda yılda 250 robotik cerrahi operasyonu yapmayı hedefliyoruz. Her alanda olduğu gibi robotik cerrahinin kullanım alanında Türkiye'de öncü, lider konuma yükselmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
04 Eylül 2015 16:05
DİĞER HABERLER