Radyoloji çalışanları da taşeronlaşmadan şikayetçi

Radyoloji çalışanlarının da tıpkı maden ocaklarındaki gibi ağır ve tehlikeli meslekler sınıfında olduğuna dikkat çekilerek, radyolojideki özelleştirmeler nedeniyle pekçok işin taşeron eliyle yapılmasından şikayet edildi.

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla; Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER) ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) yöneticileri, Türk Radyoloji Derneği (TRD) genel merkezinde ortak basın açıkalaması yaptı.

Bundan 120 yıl önce Alman fizikçi Prof. Dr. Wilhelm Conrad Roentgen'in X ışınlarını keşfettiği ve insanlığın hizmetine sunduğu 8 Kasım gününün anlam ve önemine işaret edilen açıklamada, "Bugün radyoloji biliminin doğduğu, radyasyonun, hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaya başlandığı gün. Ülkemizde birçok radyoloji çalışanı, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü'nü bilimsel ve sosyal etkinliklerle kutlanacaktır. Hiçbir duyu organımızla hissedilmeyen, ancak özel olarak üretilmiş detektörler ile tespit edilebilen radyasyon özel korunma önlemleri alınmadığı takdirde maruz kalındığında vücutta kanser gelişimi ve bu nedenle ölüme kadar varabilen ciddi yan etkileri olabilmektedir. Bu etkilerin başında radyasyon yanıkları, katarakt, kısırlık, kanser ve genetik bozuklukları gelmektedir. Bu amaçla biz radyasyon çalışanları dernekleri TRD, TÜMRAD-DER ve TMRT-DER olarak ortak amacımız, tıpta radyasyon kullanımı yönünden çalışanların meslek içi eğitimi yanında hastaları olası zararlı etkiler konusunda bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak ve radyasyonun zararlı etkilerini en aza indirgemektir" bilgisi aktarıldı.

"RADYOLOJİDE BİRÇOK İŞ TAŞERON ELİYLE YÜRÜTÜLÜYOR"

Radyoloji ve radyasyon çalışanları tıpkı maden ocağında çalışanlar gibi ağır ve tehlikeli meslekler sınıfında olduğuna dikkat çekilerek, birçok birimin özelleştirilmiş olması ve taşeron eliyle yürütülması nedeniyle sıkıntılar yaşandığına değinildi.

Taşeronluk sisteminin devam etmesi halinde radyoloji üniteleri gittikçe ticarileşen, standartlarını kaybetmiş, kontrolsüz çalışma alanlarına dönüşeceğine vurgu yapılan ortak açıklamada, şunlar yer aldı: "Güvenlik önlemlerinden yoksun, esnek çalışma, kuralsız çalışma, ehliyetsiz eleman çalıştırma, sosyal ve özlük haklardan yoksun çalışma ve bunun sonucunda radyasyondan dolayı sağlığını kaybetme, kanser olma gibi birçok sorun çalışma hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu konuda önlem alınmaz ve tıbbi amaçlı radyasyon uygulanan görüntüleme ünitelerine standartlar getirilmez ise ve mevcut şekilde taşeronluk sistemi devam ederse hastanelerimizdeki radyoloji üniteleri gittikçe ticarileşen standartlarını kaybetmiş kontrolsüz çalışma alanlarına dönüşecektir. Bu nedenle yapılması gerekenler; uluslararası standartlara uygun çalışma alanlarının sağlanması, çalışma koşulları özlük hakları ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi, eğitime önem verilmesi, eğitimsiz ve yetkili olmayan elemanların çalıştırılmasının tamamen engellenmesi ve bu işletmelerin tamamıyla ticari olarak ortaya çıkmış olan taşeronlaştırılma sürecinin önüne geçilmesidir." CİHAN
06 Kasım 2015 13:43
DİĞER HABERLER