Ramazan Bayramı'nda 942 trafik kazasında 55 kişi hayatını kaybetti

Karayolları Genel Müdürlüğü, Ramazan Bayramı'nda, genel müdürlüğün sorumluluğu altındaki yol ağında kayıtlara geçen 942 trafik kazası gerçekleştiğini, kazalarda 55 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü Ramazan Bayramı'nda bilançosunu açıkladı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, bayram trafiğinde bu yıl da manzaranın değişmediği kaydedildi. Açıklamada, "Tüm ikaz ve önlemlere rağmen 4 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karayolları Genel Müdürlüğü'müzün sorumluluğu altındaki yol ağında kayıtlara geçen 942 trafik kazasında 55 kişi hayatını kaybederken 2 bin 421 kişi yaralandı." denildi.

GÜN BAŞINA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 16,2'den 13,8'E GERİLEDİ

Bayram tatilinin acıya dönüşmemesi için karayolları ekiplerinin alarmda olduğu belirtilen açıklamada, "2014 yılı Ramazan Bayramı'nda gün başına hayatını kaybedenlerin sayısı 16,2 iken bu yıl rakam 13,8'e geriledi. Artan araç sayısı ve hareketliliğe rağmen, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce karayolu ağı kapasitesinin artırılması, etkin trafik işaretlemesi, standartların iyileştirilmesi, kara noktaların iyileştirilmesi ile yol boyu denetimleri, eski araçların trafikten çekilmesi, ilk yardım ve acil müdahale hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi tedbirler kazalardaki can kaybının artmasının önüne geçti." ifadeleri kullanıldı.

KAZA NEDENLERİNDE İLK SIRADA YOLDAN ÇIKMALAR YER ALDI

Açıklamaya şöyle devam edildi: "Kaza nedenleri arasında ilk sırada 'yoldan çıkmalar' yer aldı. Son yıllarda yollarımızın fiziki ve geometrik standardında yapılan iyileştirmelerin sürücülerin hızını artırarak kural dışına ittiği gözlendi. Ayrıca istatistiklere göre, bayram nedeniyle yolda kalma süresinin artmasına bağlı olarak ortaya çıkan yol yorgunluğu, bu özel günlerde yaşanan kazaların en önemli nedenlerinden biri oldu. Bayramda yaşanan kazaların bir diğer nedeni de trafik yoğunluğu oldu. Bayram öncesine göre bazı yollarda yüzde 718'lere varan trafik artışı yaşanırken, yurt genelindeki otomobil sayısında ortalama artış yüzde 166 oldu. Bu artışa bağlı olarak trafikte ortalama hız da kaçınılmaz olarak artış gösterdi. Her bayram öncesinde ekranlarda haber konusu olan otogar yoğunluğunun sayısal karşılığı, otobüs trafiğine yüzde 58'lik artış olarak yansıdı. Bayramın üzerinde düşünülmesi gereken verilerinden bir diğeri de kamyon trafiğinde yaşanan yüzde 51'lik azalmaydı, bir başka ifadeyle bayramda her 2 kamyon şoförümüzden 1'i ailesi ve sevdikleriyle olmak yerine ekmeğinin peşinde, direksiyon başındaydı."
CİHAN
30 Temmuz 2015 16:29
DİĞER HABERLER