Ramazan'ın gözdesi pide ve 'tırnakçı' ustaları

Ramazan'ın gözdesi pide ve 'tırnakçı' ustaları
Ramazan'da sofraların vazgeçilmezi pide ekmeğini yapan 'tırnakçı' tabir edilen ustalar adeta mumla aranır oldu. Ekmek fırınları Ramazan süresince çalıştıracakları tırnakçıları diğer ekmek ustalarından daha fazla maaşla istihdam ederek, üretimlerini artırmayı hedefliyor.

Ramazana günler kala fırın sahipleri, kaliteli 'tırnakçıları' istihdam etmek için arayış içine girdi. Kimi fırınlar bünyelerinde çalıştırdıkları tırnakçılara Ramazan süresince maaşlarına ek ücret verirken kimileri de transfer yolunu tercih ediyor. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan ve yapımı özel emek isteyen yumurtalı, susamlı, biberli, göbekli pideler aynı zamanda iş yerlerinin imajına katkı sağlıyor.

Erzurum'un ünlü fırıncılarından Fatih Altun, Ramazanda pide tüketiminin yüzde 99'lara ulaştığını ifade ediyor. Müşterilerine Ramazan süresince talebe göre susamlı, tırnaklı, göbekli, yumurtalı, biberli, fındıklı, çörek otlu pide çıkarttıklarını belirten Altun, bunda da en önemli unsurun, tırnakçının olduğunu söyledi. İyi bir tırnakçının iyi pide ortaya çıkardığına dikkat çeken Altun, "Ramazanda pide satışları ve üretimi artıyor. İyi bir pide de iyi bir tırnakçı demektir. İyi bir tırnakçıya sahip olan fırının müşterisi de bol olur. Biz bu Ramazanda tırnakçı transferi yapmadık. Kendi ustalarımız vardı, biz Ramazanda ustalarımızın ücretlerini artıracağız. Bu Ramazanda 300 gramdan çiftli pide üreteceğiz." dedi.

Altun, vatandaşların iftardan en az bir buçuk saat kadar pidelerini fırından almalarını ve sıcak sıcak tüketmemeleri çağrısında da bulunarak, "Sıcak ekmek gaz yapar. Hazmı zor olur. İftardan bir buçuk saat önce ekmeği alıp, biraz soğuduktan sonra tüketmek daha sağlıklı olur." uyarında bulundu.

'NAR GİBİ KIZARMIŞ VE KABARMIŞ PİDE GURURUMUZ'

20 yıllık tırnakçı olan Hayati Yağmur, pide yapmanın her ustanın harcı olmadığını dile getirdi.
İyi bir pidenin göze ve damak tadına hitap ettiğine dikkat çeken Yağmur, "Ekmek, ekmek makinasında yapılır. Büyük bir itina istemez. Ancak pide hamurunun unu sağlam olmalı. Hamuru normal ekmeğe göre biraz daha vıcıktır. Bunun için ince hamur parçalamadan, tırnaklarınızla ekmeğe istenilen şekli vermelisiniz. Ekmeğe göre daha yüksek ateşte ve kısa sürede pişen pideyi yakmadan, nar renginde ve kabarmış olarak müşteriye sunmak maharet ister. Maalesef günümüzde tırnakçılar da artık kolay yetişmiyor." CİHAN
16 Haziran 2015 12:44
DİĞER HABERLER